25 Απριλίου, 2020

19. Αναμνήσεις από το 2012. Πενθήμερη εκδρομή στη Θράκη (27-31/10) Μέρος 2ο

“Επειδή οι αναμνήσεις των Φίλων από επισκέψεις και ταξίδια είναι η καλύτερη συντροφιά αυτές τις δύσκολες μέρες…”

Μετάβαση στις Φέρες και ξενάγηση στην Παναγία Κοσμοσώτειρα του 12ου αι., εξέχον δείγμα ναοδομίας της εποχής των Κομνηνών. Η Παναγία Κοσμοσώτειρα που απηχεί ως σήμερα την μεγαλοπρέπεια της Κωνσταντινουπολίτικης τέχνης, αποτελούσε το καθολικό της μονής που ίδρυσε ο Σεβαστοκράτορας Ισαάκιος Κομνηνός,

Επίσκεψη στη συνέχεια στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου ενημερωθήκαμε για τη χλωρίδα και πανίδα της οροσειράς της Ροδόπης, του Θρακικού Πελάγους και του τεράστιου Δέλτα, που σχηματίζει ο Έβρος ποταμός. Το Εθνικό Πάρκο του Δέλτα του Έβρου είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους στην Ευρώπη. Είναι προστατευόμενη περιοχή από τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar, καθώς έχουν καταγραφεί περισσότερα από 320 διαφορετικά είδη πτηνών. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο και τροφή χιλιάδες πουλιά, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους Συνεχίσαμε για το Σουφλί με τα χαρακτηριστικά κουκουλόσπιτα, γνωστό για τα υφαντά και τα μεταξωτά του. Ξενάγηση στο πρωτότυπο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού και διάλεξη για το μετάξι, στο χώρο εκδηλώσεων του μουσείου, από την Δρ. Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου.
Τέλος στην πόλη της Αλεξανδρούπολης ξεναγηθήκαμε στα νεοκλασικά της πλατείας Μητροπόλεως, στο αξιόλογο Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, δημιούργημα της ιδρύτριας και ψυχής του Μουσείου, κυρίας Αγγέλας Γιαννακίδου.
Γιώργος Πισιμίσης