5 Ιουνίου, 2020

31. ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ από το 2017. Επίσκεψη στην έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης. Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας. Δεύτερο Μέρος (1940-1989)» (17/2).

Επειδή οι αναμνήσεις των Φίλων από επισκέψεις και ταξίδια είναι η καλύτερη συντροφιά, λίγο πριν επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς και στις γνωστές μας πραγματικότητες…

Οι Φίλοι ξεναγηθήκαμε στην έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας. Δεύτερο Μέρος (1940-1989)», η οποία φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138 από την επιμελήτρια της έκθεσης και ανιψιά του ζωγράφου κα Νίκη Γρυπάρη .
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των θεματικών παρουσιάσεων του υλικού της συλλογής του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη και οργανώθηκε σε δύο μέρη, το πρώτο εκ των οποίων παρουσιάστηκε από Οκτώβριο 2013 έως τον Ιούλιο του 2014 και αφορούσε την περίοδο 1910-1940.
Στο δεύτερο μέρος παρουσιάσθηκε η ιστορία της ζωγραφικής του Γιάννη Τσαρούχη μέσα από χρονολογικές ενότητες, αναπλάθοντας το περιβάλλον που έζησε και τις επιρροές που δέχθηκε από αυτό.
Είχαμε την ευκαιρία ξεκινώντας από τα χρόνια της κήρυξης του πολέμου, το 1940, να παρακολουθήσουμε τον Γιάννη Τσαρούχη στο Αλβανικό μέτωπο, στην Αθήνα της κατοχής και στις δύσκολες μέρες του εμφυλίου. Επίσης ανακαλύψαμε τον δρόμο που πήρε η ζωγραφική του, τις επιρροές, τις γνωριμίες, τις συναναστροφές και τους συνεργάτες του, όπως ο Ιόλας, ο Αλέξης Μινωτής, η Μαρία Κάλλας, ο Μάνος Χατζηδάκις, η Lila de Nobili και πολλοί άλλοι.
Γιώργος Πισιμίσης