10 Ιουνίου, 2020

33. ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ από το 2014. Τριήμερο ταξίδι στην Άνδρο στα βήματα της Μικράς Αγγλίας (26 -28/9)

Επειδή οι αναμνήσεις των Φίλων από επισκέψεις και ταξίδια είναι η καλύτερη συντροφιά, λίγο πριν επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς και στις γνωστές μας πραγματικότητες…

Την Παρασκευή 26/9 αναχωρήσαμε νωρίς το πρωί από τη Ραφήνα μαζί με το πούλμαν στο Super-Ferry II για Άνδρο και φθάσαμε στο λιμάνι (Γαύριο). Πρώτη στάση στην περιοχή του Αγίου Πέτρου, όπου ξεναγηθήκαμε στον κυλινδρικό Πύργο του 4ου αι. π.Χ. (είναι από τους καλλίτερα διατηρημένους των Κυκλάδων). Δεύτερη στάση στο χωριό Απροβάτου όπου επισκεφθήκαμε τον οικισμό της Γεωμετρικής εποχής, στη θέση Υψηλή. Επόμενη στάση στην Παλαιόπολη. Κατόπιν κατευθυνθήκαμε προς τη Χώρα και εγκατασταθήκαμε στο ξενοδοχείο. Το απόγευμα πραγματοποιήσαμε επισκέψεις με ξενάγηση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ίδρυμα «Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή» στην έκθεση «Σοφία Βάρη και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.
Το Σάββατο 27/9, μετά το πρωινό επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας της Άνδρου, και την Καΐρειο Βιβλιοθήκη, όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε την έκθεση με τα έργα της σπουδαίας ζωγράφου Betty Rayan, η οποία έζησε χρόνια στο νησί, ζωγραφίζοντας. Κατόπιν είδαμε τα σπίτια, που βρίσκονται στη Χώρα και χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της ταινίας «Η Μικρά Αγγλία». Το απόγευμα επισκεφθήκαμε τον υδροβιότοπο της Πυθάρας, ένα από τα ωραιότερα τοπία της Άνδρου και μετά, περνώντας από τις ιαματικές πηγές της Σάριζας, φθάσαμε στην περιοχή Στενιές. Εκεί είδαμε το σπίτι του σκηνοθέτη της Μικράς Αγγλίας Παντελή Βούλγαρη. Στη συνέχεια αφού περπατήσουμε στην περιοχή, επιστρέψαμε στη Χώρα.
Την Κυριακή 28/9, αναχωρήσαμε για την επίσκεψη-ξενάγηση στην Ι. Μονή Παναχράντου – Άγιος Παντελεήμονας, που κτίσθηκε το 10ο αι. μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά. Μεγάλο μέρος του τέμπλου και του πρόναου καλύπτουν τα οθωμανικής τέχνης πλακάκια επένδυσης “Iznik”. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς το χωριό Άνω Απροβάτου για φαγητό . Μετά αναχωρήσαμε για το λιμάνι , όπου επιβιβαστήκαμε στο Super Ferry II και φθάσαμε νωρίς το απόγευμα στη Ραφήνα.
Γιώργος Πισιμίσης