14 Ιουνίου, 2020

34. ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ από το 2016. Επίσκεψη στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα . Περιοδική έκθεση “Το Δάσος κάτω από το Δρόμο”.

Επειδή οι αναμνήσεις των Φίλων από επισκέψεις και ταξίδια είναι η καλύτερη συντροφιά, λίγο πριν επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς και στις γνωστές μας πραγματικότητες..

Την Τρίτη 24/5 οι Φίλοι επισκεφθήκαμε το Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα , όπου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε την περιοδική έκθεση “Το Δάσος κάτω από το Δρόμο”.
Εκτέθηκαν για πρώτη φορά στο Αθηναϊκό κοινό τα προκαταρκτικά αποτελέσματα και ενδεικτικά ανασκαφικά ευρήματα από τις απολιθωματοφόρες θέσεις που αποκαλύφθηκαν στις εκσκαφές κατά τη διάρκεια κατασκευής του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου.
Οι ανασκαφές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν φέρει στο φως ευρήματα ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας, καθώς έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά τεκμήρια της σύνθεσης των απολιθωμένων δασών της Λέσβου και του Αιγαίου, καθώς και άγνωστες λεπτομέρειες της τοπογραφίας της περιοχής και του τρόπου δημιουργίας τους.
Η συγκεκριμένη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων, τμήμα της οποίας είδαμε, αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων.
Ήταν μια πρωτότυπη έκθεση καθώς εστίασε στα ευρήματα αλλά και στην ανθρώπινη προσπάθεια για τη διάσωση των απολιθωμάτων.
Ξεναγηθήκαμε από επιμελήτρια της έκθεσης.
Γιώργος Πισιμίσης