19 Ιουνίου, 2020

35. ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ από το 2016. Επίσκεψη στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη και στο σπίτι του Παύλου Μελά.

Επειδή οι αναμνήσεις των Φίλων από επισκέψεις και ταξίδια είναι η καλύτερη συντροφιά, λίγο πριν επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς και στις γνωστές μας πραγματικότητες..

Την Τρίτη 17/5/2016 οι Φίλοι επισκεφθήκαμε τα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, που σήμερα στεγάζονται στην οικία της Πηνελόπης Δέλτα στην Κηφισιά. Η Οικία Π. Δέλτα περιήλθε το 1989 στην κατοχή του Μουσείου, ως δωρεά εν ζωή της κόρης της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου. Το Τμήμα Ιστορικών Αρχείων ιδρύθηκε το 1955 και αποτελεί σήμερα έναν από τους πλέον οργανωμένους φορείς κατάθεσης και φύλαξης ιστορικών αρχειακών μονάδων στην Ελλάδα. Ο πρώτος πυρήνας των συλλογών του συγκροτήθηκε από αγορές που πραγματοποίησε ο Ιδρυτής του Μουσείου, Αντώνης Ε. Μπενάκης, κινούμενος στην λογική της διάσωσης, της διατήρησης και της συγκέντρωσης σε έναν οργανισμό, κειμένων, τεκμηρίων και μαρτυριών σχετικών με την δημιουργία και την πορεία του νεώτερου ελληνικού κράτους και της κοινωνίας του. Περιλαμβάνει περισσότερες από 1.200 αρχειακές μονάδες κυρίως χειρόγραφα, δακτυλογραφημένα κείμενα, λυτά ή δεμένα, σε πρωτότυπη μορφή καθώς και αντίγραφα και συμπληρώνεται από αξιόλογο φωτογραφικό, χαρτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό .

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε εξωτερικά, το σπίτι απ όπου έφυγε ο Παύλος για τη Μακεδονία στα 1904, όπως γράφει η μαρμάρινη πλάκα στην αυλόπορτα ενός μισοερειπωμένου νεοκλασικού, στην οδό Τατοΐου 50 στην Κηφισιά. Πρόκειται για το σπίτι που έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Παύλος Μελάς.
Ξεναγηθήκαμε από τον κ. Τάσο Σακελλαρόπουλο, ιστορικό, υπεύθυνο των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.
Γιώργος Πισιμίσης