22 Ιουνίου, 2020

36. ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ από το 2016. Επίσκεψη στην έκθεση ο Γιώργος Γουναρόπουλος και η ποιητική του συμβολισμού στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Επειδή οι αναμνήσεις των Φίλων από επισκέψεις και ταξίδια είναι η καλύτερη συντροφιά, λίγο πριν επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς και στις γνωστές μας πραγματικότητες..

Την Τετάρτη 16/3, οι Φίλοι επισκεφθήκαμε στο Ίδρυμα Θεοχαράκη την έκθεση «Ο Γιώργος Γουναρόπουλος και η ποιητική του συμβολισμού. Ζωγραφική 1912- 1976»- Στην έκθεση είδαμε εκατό και πλέον αντιπροσωπευτικά έργα της πορείας του από την εποχή της διαμονής του στο Παρίσι αλλά και από την πολύχρονη διαμονή του στην Αθήνα. Υπήρξε μοναδικός στην τεχνοτροπία του. Δημιούργησε ένα απολύτως προσωπικό ύφος, το οποίο δεν κατατάσσεται εύκολα σε κάποια κατηγορία. Οι πίνακές του έχουν έναν υπερβατικό χαρακτήρα: εξαϋλωμένες μορφές σχεδιασμένες με λίγες λιτές γραμμές που χάνονται μέσα σε ονειρώδη χρώματα βαθυγάλανα, κιτρινοκόκκινα έως ιώδη. Στα έργα του Γουναρόπουλου, γυναικείες μορφές, δέντρα, νεκρές φύσεις με ψάρια και όστρακα συναντιούνται σε μυθώδη ποιητικά οράματα. Ακόμα και οι προσωπογραφίες του με κάρβουνο ή μολύβι έχουν χαρακτήρα φευγαλέου. Ως δημιουργός, ο Γιώργος Γουναρόπουλος ήταν παραγωγικότατος. Έργα του σήμερα υπάρχουν στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου, στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σε πολλές άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Υπέγραφε πάντα ως G. Gounaro.
Ξεναγηθήκαμε εξαιρετικά από τον επιμελητή της έκθεσης.
Γιώργος Πισιμίσης