23 Ιουνίου, 2020

37. ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ από το 2016. Επίσκεψη στο Ίδρυμα Ιστορίας του Ελευθερίου Βενιζέλου, στην Αθήνα.

Επειδή οι αναμνήσεις των Φίλων από επισκέψεις και ταξίδια είναι η καλύτερη συντροφιά, λίγο πριν επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς και στις γνωστές μας πραγματικότητες.

Την Τετάρτη 3/2, οι Φίλοι επισκεφθήκαμε το Ίδρυμα Ιστορίας του Ελευθερίου Βενιζέλου, επί της οδού Χρ. Λαδά 2. Ιδρύθηκε το 1986 από τη Λέσχη Φιλελευθέρων, από την οποία και κληρονόμησε τα  περιουσιακά της στοιχεία. Στόχος του Ιδρύματος είναι η συγκέντρωση ιστορικών αρχείων για την ιστορία του Ελευθερίου Βενιζέλου καθώς και της αντίστοιχης περιόδου του εθνικού και ιστορικού βίου των Ελλήνων. Έτσι, το Ίδρυμα συνεργάζεται στενά με τη Λέσχη, διευκολύνοντας την αξιοποίηση του πλούσιου υλικού που αυτή συνέλεξε κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας ύπαρξής της.

Για την ιστορία, η Λέσχη Φιλελευθέρων ιδρύθηκε πριν από εκατόν τρία χρόνια, το 1917, τότε που ο Εθνικός Διχασμός είχε φτάσει στο αποκορύφωμά του και, στην Αθηναϊκή Λέσχη όπου επικρατούσαν οι οπαδοί του βασιλιά Κωνσταντίνου, δεν γίνονταν πια δεκτοί όσοι είχαν ασπαστεί τις ιδέες και απόψεις του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Η ξενάγηση έγινε από υπεύθυνο του Ιδρύματος.

Γιώργος Πισιμίσης