14 Ιουλίου, 2020

40. ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ από το 2015. Επίσκεψη στη μόνιμη Συλλογή Νεοελληνικού Πολιτισμού και Νεοελληνικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη.

Επειδή οι αναμνήσεις των Φίλων από επισκέψεις και ταξίδια είναι η καλύτερη συντροφιά, λίγο πριν επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς και στις γνωστές μας πραγματικότητες..

Την Τετάρτη 9 /12, οι Φίλοι επισκεφθήκαμε τη μόνιμη Συλλογή Νεοελληνικού Πολιτισμού και Νεοελληνικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη, και ξεναγηθήκαμε εξαιρετικά από την Επιμελήτρια κ. Ξένια Πολίτου.
Ήταν μια περιήγηση στους νεότερους χρόνους –από την οικονομική και καλλιτεχνική άνθηση του ελληνισμού τον 18ο αιώνα έως τις πρώτες δεκαετίες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
Η περιήγηση ακολούθησε γεωγραφική διαδρομή, και μας ανέδειξε τόσο τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής όσο και τα κοινά τους χαρακτηριστικά. Από το Αιγαίο μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα, περνώντας από τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη, και από τα Επτάνησα και τη Θεσσαλία μέχρι την Πελοπόννησο, τη Στερεά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού.
Τα αντικείμενα της συλλογής –φορεσιές και κεντήματα, ξυλόγλυπτα και λιθανάγλυφα, κοσμήματα και αντικείμενα αργυροχοΐας, κεραμικά και γυάλινα σκεύη– μας γνώρισαν τον τρόπο ζωής στην Ελλάδα των νεότερων χρόνων αλλά και τους παράγοντες που τον διαμόρφωσαν.
Γιώργος Πισιμίσης