17 Ιουλίου, 2020

41. ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ από το 2016. Επίσκεψη στην έκθεση ” Φωτίου Κόντογλου Κυδωνιέως Φαντασία και Χειρ” στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο.

Επειδή οι αναμνήσεις των Φίλων από επισκέψεις και ταξίδια είναι η καλύτερη συντροφιά, λίγο πριν επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς και στις γνωστές μας πραγματικότητες..
Την Τρίτη 19 /4 οι Φίλοι επισκεφθήκαμε στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο την εξαιρετική έκθεση αφιερωμένη στον Φώτιο Κόντογλου λογοτέχνη και ζωγράφο (1895- 1065) με τίτλο ” Φωτίου Κόντογλου Κυδωνιέως Φαντασία και Χειρ”.
Ήταν μια έκθεση για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Φώτη Κόντογλου , στην οποία παρουσιάστηκε όχι μόνο το ζωγραφικό του έργο (κοσμικό και θρησκευτικό) αλλά για πρώτη φορά φώτισε, την προσωπικότητά του ως λογοτέχνη, κριτικού, ερευνητή των βυζαντινών χρωμάτων και συντηρητή.
Η έκθεση αποτελούνταν από πέντε μεγάλες ενότητες, ακολουθώντας τον καλλιτέχνη από το Αϊβαλί όπου γεννήθηκε, στο Παρίσι όπου μαθήτευσε, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας
όπου ταξίδεψε, αλλά και στην Αθήνα, όπου έζησε μέχρι και το τέλος της ζωής του, ενώ η τελευταία ενότητα φωτίζει την πολύχρονη σχέση του με το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο.
Η ξενάγηση των Φίλων ήταν εξαιρετική από την επιμελήτρια της έκθεσης κα Ι. Αλεξανδρή και τον κ. Θ. Κατσαρό.
Γιώργος Πισιμίσης