18 Μαΐου, 2021

Συγχαρητήρια επιστολή της ΕΟΣΦΙΜ στο Σωματείο.

Σήμερα, 18 Μαΐου 2021 –  Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, επέλεξε η ΕΟΣΦΙΜ να αποστείλει στο Σωματείο μας την πάρα κάτω ευχαριστήρια και συγχαρητήρια επιστολή, όπου ανάμεσα σε άλλα τονίζει ότι :

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τακτική ενημέρωση των πολυσήμαντων δραστηριοτήτων που υλοποιεί το Σωματείο  των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη.
Συμβάλλετε και εσείς στην δικαιολογημένη φήμη του Μουσείου Μπενάκη ως “ΤΑΓΟΥ”,  στην εξέλιξη του πολιτιστικού Μουσειακού γίγνεσθαι του τόπου μας»

Η ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΟΣΦΙΜ

Προς τον Πρόεδρο και το ΔΣ των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη

Κύριο Γεώργιο Πισιμίση

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τακτική ενημέρωση των πολυσήμαντων δραστηριοτήτων που υλοποιεί το Σωματείο των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη.

Συμβάλλετε και εσείς στην δικαιολογημένη φήμη του Μουσείου Μπενάκη ως “ΤΑΓΟΥ”,  στην εξέλιξη του πολιτιστικού Μουσειακού γίγνεσθαι του τόπου μας.

Παρακολούθησα τον πλούτο των διαδικτυακών διαλέξεων όχι μόνο σαν αξιόλογες δράσεις “per se”, αλλά κυρίως για την άμεση προσαρμογή στα νέα κελεύσματα της νεωτερικότητας και της επικοινωνίας εξ’ αποστάσεως, λόγω της πανδημίας.

Πρέπει εδώ να συγχαρώ τόσο τους καταξιωμένους Ιστορικούς κα  Άρτεμη Σκουμπουρδή και κο Σταύρο Αρβανιτόπουλο.

Αγαπητοί Φίλοι,

Παρακολουθούμε όλοι με μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και συγκίνηση μπορώ να πω, το έργο των Ιστορικών μας  οι οποίοι  μας διαφωτίζουν μέσα από την δύσκολη και χρονοβόρα μελέτη των αρχείων, για τα τεκταινόμενα “τα πριν, τα κατά και τα μετά” που αφορούν την παλιγγενεσία του 1821.

Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα, δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς τον όσο γίνεται, αντικειμενικότερο ιστορικό, ο οποίος, πέρα από τις νέες γνώσεις, παρουσιάζει χωρίς ίχνος ιδιοτέλειας ή σκοπιμότητας τα ιστορικά γεγονότα.

Όπως οι εξαιρετικές διαλέξεις της κυρίας Σκουμπουρδή που αφορούν στην “απελευθέρωση των Αθηνών”, την οποία επιτρέψτε μου να συγχαρώ για τα όσα νεώτερα κατέθεσε, πληροφορίες ως ειδικός στα Ιστορικά θέματα της Αθήνας. Όπως, για την δυστυχή καθημερινότητα, όλων των κατοίκων της Αθήνας, χωρίς εξαιρέσεις. Επίσης μας έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία για τους αγωνιστές, τα απομνημονεύματα, τους ξένους και τους Έλληνες Ιστορικούς συγγραφείς, καθώς και για τις εφημερίδες και τον Τύπο της εποχής, έτσι ώστε  να ανατρέξει όποιος έχει περισσότερο ενδιαφέρον για τα γεγονότα της περιόδου.

Καθώς επίσης, θερμά συγχαρητήρια οφείλονται και στον Ιστορικό Βυζαντινής και Μεσαιωνικής Ιστορίας, τον αναγνωρισμένο κο Σταύρο Αρβανιτόπουλο για τις επιστημονικού επιπέδου διαλέξεις του και τις πρόσφατες περί των Ναών της Ραβέννας.

Μας έδωσε ιδιαίτερα πολλές πληροφορίες πέραν των ιστορικών στοιχείων, γύρω από την αρχιτεκτονική και τον διάκοσμο, διότι εστιάστηκε στην τεχνοτροπία αλλά και σε πολλές σπάνιες λεπτομέρειες γύρω από τις τεχνικές και την αρχαιομετρία του θαυμάσιου διακόσμου, γεγονός που αγγίζει και το ενδιαφέρον των ειδικών ενώ παράλληλα προσδίδει κύρος στα πεπραγμένα των Φίλων του Μ.Μ.

Πιστεύουμε λοιπόν πως αυτή η πολυδιάστατη ανάλυση από τον κο Σταύρο Αρβανιτόπουλο δεν είναι συνηθισμένη στον χώρο μιας τυπικής διάλεξης ,αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι αυτή η προσέγγιση είναι από καθέδρας Πανεπιστημιακό μάθημα, μέσα στο πνεύμα της προσφοράς των Φίλων ενός Μουσείου και είμαστε όλοι τυχεροί αποδέκτες.

Τέλος θα ήθελα να συγχαρώ, τον Πρόεδρο των Φίλων κο Γιώργο Πισιμίση, ο οποίος από όσο αντιλαμβάνομαι, είναι και ο κύριος παράγων στον χειρισμό των νέων τεχνολογιών και της ευρυθμίας των διαδικτυακών διαλέξεων. Κυρίως με τη δημιουργία πλατφόρμας youtube. Το γεγονός αυτό διευρύνει τους ορίζοντες των Φίλων, προσφέροντας γνώση και στον απανταχού Ελληνισμό, ενώ προσφέρει και στους Φίλους του Μουσείου Μπενάκη ακόμα μια πρωτιά.

Με πολλές ευχές

Λίλα Ντε Τσάβες-Χρονοπούλου

Πρόεδρος ΕΟΣΦΙΜ