10/03/2023

Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Nouveau réalisme» στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Στις 10 Μαρτίου 2023 μία ομάδα των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη επισκεφθήκαμε την έκθεση “Nouveau Réalisme” στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή.

Ο Νέος Ρεαλισμός, ένα πρωτοποριακό και εκρηκτικό καλλιτεχνικό κίνημα που βασίζεται στο ντανταϊσμό και την ποπ κουλτούρα, συγκαταλέγεται στα μείζονα, αλλά και τα πλέον σύντομα καλλιτεχνικά κινήματα του 20ού αιώνα: Στις 27 Οκτωβρίου του 1960 στο διαμέρισμά του στο Παρίσι ο Yves Klein υπέγραψε μαζί με τους  Arman, Dufrêne, Hains, Raysse, Restany, Spoerri, Tinguely και Villeglé τη συστατική διακήρυξη της ομάδας των Νέων Ρεαλιστών, για να… μαλώσουν πριν τελειώσει η βραδυά.

Παρά τη σπουδαιότητά του στην Ιστορία της Τέχνης και τις ανατροπές που προκάλεσε, ο Νέος Ρεαλισμός συνεχίζει μέχρι σήμερα να μην είναι ιδιαίτερα γνωστός, αν και πολλά μέλη της ομάδας των Νέων Ρεαλιστών, στην οποία θα ενταχθούν αργότερα και οι César, Deschamps, Marcial, Rotella, Saint Phalle και Christo, συγκαταλέγονται πλέον στους διασημότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα.

Τη ματιά των καλλιτεχνών και της εποχής φώτισε για χάρη μας ο κ. Χριστόφορος Μπότσης, γλαφυρός ξεγαγός μας σ’ αυτήν τη γεμάτη χρώματα έκθεση. Τον ευχαριστούμε πολύ.

Κείμενο & Φωτογραφίες:Τίνα Στέα