15/02/2018

Επίσκεψη-ξενάγηση στο Μουσείο Ακρόπολης

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, μια μικρή ομάδα Φίλων, ξεναγηθήκαμε στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης.
Ο εξαιρετικός αρχαιολόγος του Μουσείου κ. Γιάννης Κουτούλιας, μας παρουσίασε επιλεγμένα εκθέματα. Μέσα από αυτά, σε συνδυασμό με επιγραφές και αρχαία κείμενα, ζωντανεύουν λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής στην αρχαία Αθήνα. Ο κ. Κουτούλιας μας περιέγραψε τους τρόπους κατασκευής και χρωματισμού των αγαλμάτων και εξήγησε πώς με νέες μεθόδους προσδιορίζονται οι πραγματικές αποχρώσεις τους.
Συνεχίζοντας τη ξενάγηση είδαμε τα αετώματα του πρώτου Παρθενώνα και τα συγκρίναμε με τα μεταγενέστερα του Φειδία. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα ήταν η καταγραφή του Φειδία σε μαρμάρινη στήλη, με την ανάλυση κόστους του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς για να μη κατηγορηθεί για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.
Στο ανώτερο επίπεδο του Μουσείου, με θέα τον βράχο της Ακρόπολης και τον Παρθενώνα, ενημερωθήκαμε για την ζωφόρο και τα αντίγραφά της, τα οποία έγιναν από το Βρετανικό Μουσείο το 1836 όταν, το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος ζήτησε την επιστροφή τους για πρώτη φορά. Τα αντίγραφα αυτά αποδίδουν λεπτομέρειες που δεν υπάρχουν πια σήμερα λόγω μετέπειτα καθαρισμού των πρωτοτύπων στο Βρετανικό Μουσείο.

Αθηνά Κυρτάτα