14 Ιανουαρίου, 2022

ΑΝΑΒΟΛΗ ΟΜΙΛΙΑΣ της κ. Ειρήνης Παπαγεωργίου «O «Θησαυρός της Εύβοιας»

ΑΝΑΒΟΛΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,

Σας ενημερώνουμε ότι για λόγους ανωτέρας βίας, η προγραμματισμένη διαδικτυακή ομιλία της Τετάρτης 19/1/22, «O «Θησαυρός της Εύβοιας»:  Ένα σύνολο σκευών από πολύτιμα μέταλλα της 3ης χιλιετίας π.Χ. στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη» της κυρίας  Ειρήνης Παπαγεωργίου, αναβάλλεται για την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022.

Τη δεκαετία του 1930 αποκτήθηκε από τον Αντώνη Μπενάκη με δηλωμένη προέλευση την Εύβοια ένα σύνολο τριών αγγείων, δύο χρυσών και ενός ασημένιου, χρονολογούμενων στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, προκειμένου να εμπλουτιστούν οι συλλογές του Μουσείου Μπενάκη που είχε ιδρυθεί πριν από λίγα χρόνια. Τα τρία αυτά σκεύη, από τα πολυτιμότερα εκθέματα του Μουσείου, καταγράφηκαν στη διεθνή βιβλιογραφία ως «Θησαυρός της Εύβοιας». Αν και ευρέως γνωστά, δεν έχουν τύχει μέχρι σήμερα μιας εκτενούς συστηματικής προσέγγισης. Στην παρούσα διάλεξη, μέσα από  συσχετισμούς και τεχνολογικές παρατηρήσεις, γίνεται μια απόπειρα απόσταξης όσων πληροφοριών μπορεί να μας προσφέρει το συγκεκριμένο σύνολο, που θα πρέπει να θεωρηθεί και ως δείκτης κοινωνικών μετασχηματισμών και επαφών πέρα από τα όρια του Αιγαίου.

Δηλώσεις συμμετοχής στο info@filoibenaki.gr προκειμένου την ημέρα της εκδήλωσης να σας αποσταλεί ο σύνδεσμος της ομιλίας και ο κωδικός συμμετοχής στο προσωπικό σας ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Σημείωση: όσοι έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή, σημειώνονται αυτομάτως για την Παρασκευή 25/2.