01/03/2023

Ξενάγηση στην Οικία Ναπολέοντα Ζέρβα – Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη επισκεφθήκαμε την οικία Ναπολέοντα Ζέρβα – Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή του Μεταξουργείου. Το Μουσείο εγκαινιάσθηκε το Νοέμβριο του 2022, 80 χρόνια μετά την επέτειο από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου (25/11/1942). Η διώροφη αυτή οικία ήταν της οικογένειας Ζέρβα και η χήρα του στρατηγού Αικατερίνη, είχε την επιθυμία να στεγάσει εκεί Μουσείο Εθνικής Αντίστασης με όλο το πλουσιότατο και εν πολλοίς αδημοσίευτο αρχείο του Ναπολέοντα Ζέρβα, το φωτογραφικό επίσης αρχείο του από όλη την στρατιωτική και πολεμική του ζωή και δράση καθώς και τα προσωπικά του αντικείμενα.
Ο Ζέρβας γεννήθηκε τον Μάιο του 1891 στην Άρτα και απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 1957 στην Αθήνα. Οι οικία ανακαινίσθηκε προσφάτως και με δωρεές ιδιωτών και ταυτοχρόνως διαρρυθμίστηκε σε μουσειακό χώρο. Στο ισόγειο ευρίσκεται αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων, όπου προβάλλεται ολιγόλεπτο πολύ ενδιαφέρον video στο οποίο ομιλεί η μία από τις δύο θυγατέρες του στρατηγού, και στους τοίχους ο επισκέπτης βλέπει  πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις μάχες του ΕΔΕΣ με τους Γερμανούς. Στο ισόγειο ευρίσκεται και το γραφείο του στρατηγού.
Στον πρώτο όροφο μέσα σε προθήκες εκτίθενται μερικά από τα έγγραφα του πλούσιου αρχείου, τα προσωπικά του αντικείμενα, φωτογραφίες  κλπ. Εκτίθενται επίσης οι στολές, ο οπλισμός που χρησιμοποιούσαν, ο τηλέγραφος. Έχει γίνει ακόμη αναπαράσταση του χώρου που βρισκόταν ο τηλεγραφητής εν δράσει.  Το φωτογραφικό υλικό εκτίθεται  παντού, ώστε ενημερώνεται απολύτως ο επισκέπτης.
Την εξαιρετική ξενάγηση έκαναν οι κ.κ. Θεοφάνης Βλάχος, Αξιωματικός και Υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου του Πολεμικού Ναυτικού και ο Ιωάννης Αθανασόπουλος, Ιστορικός και αυτός. Τους ευχαριστούμε θερμότατα.

Κείμενο & φωτογραφίες: Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου