03/03/2023 έως 06/03/2023

Τετραήμερη εκδρομή στην Καβάλα και τη Δράμα

Οι Φίλοι οργανώνουν εκδρομή στη Δράμα με αφορμή την έκθεση 41 εκκλησιαστικών κειμηλίων από τις συλλογές του Μουσείου στο προσφάτως αποκατεστημένο Σαντιρβάν τζαμί της πόλης, έργο του 15ου αι., τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή. Με την ευκαιρία αυτή θα γνωρίσουμε τόσο την πόλη της Δράμας όσο και τη γειτονική Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή, τόπο με πλουσιότατη ιστορία, πολυάριθμα μνημεία και μουσεία, γοητευτική φύση.

Παρασκευή 3 Μαρτίου
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και αναχώρηση για τη Θεσσαλονίκη με την πτήση 03/03/23 ATH-SKG GQ380 07:40-08:35 της Sky Express. Μετάβαση στην Καβάλα, εγκατάσταση στο ξενοδοχείο. Γνωριμία με την πόλη της Καβάλας και τα μνημεία της: το σημαντικότερο τοπόσημο της πόλης, το υδραγωγείο του 16ου αι., την πλατεία του Μωχάμετ Άλη με το κονάκι και το άγαλμά του, καθώς και το συγκρότημα του ιμαρέτ με το οποίο προικοδότησε την πόλη.  Θα επισκεφθούμε επίσης το τζαμί του Χαλίλ μπέη και το μεντρεσέ, τις καπναποθήκες, το τείχος, τα μέγαρα Herzog (Δημαρχείο), Wix, Τόκου, τη μεγάλη Λέσχη, το Δημοτικό Ωδείο, το παλαιό δικαστικό μέγαρο.

Σάββατο 4 Μαρτίου
Μετά το πρωινό μετάβαση στη Δράμα και ​στο Σαντιρβάν τζαμί, το νέο πολιτιστικό χώρο της πόλης, όπου παρουσιάζεται η έκθεση «Δια τα κειμήλια της Μικράς Ασίας» του Μουσείου Μπενάκη. Στη συνέχεια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, μέσα από τα εκθέματα του οποίου διαγράφεται η ιστορία της Δράμας από τη Μέση Παλαιολιθική ως την Υστεροβυζαντινή περίοδο. Μετάβαση στο οινοποιείο Château Nico Lazaridi, ξενάγηση στους χώρους παραγωγής του κρασιού, επίσκεψη στην πινακοθήκη «Μαγικό Βουνό» με έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και οινογευσία. Επιστροφή στη Δράμα, ελαφρύ γεύμα και περιήγηση στην πόλη και στην ιστορία της μέσα από τα μνημεία της (τον ελληνιστικό τάφο, τα τεμένη, την καπναποθήκη, τον αποκατεστημένο ναό της Αγίας Σοφίας του 10ου αι., τα σωζόμενα τμήματα των βυζαντινών τειχών) και το εμβληματικό πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, έναν υδροβιότοπο με έκταση 60 στρεμμάτων, αναγνωρισμένο ως ένα από τα 60 ωραιότερα πάρκα της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος Culture 2000. Επιστροφή στην Καβάλα και διανυκτέρευση.

Κυριακή 5 Μαρτίου
Μετά το πρωινό αναχώρηση για τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο των Φιλίππων και ξενάγηση στην πόλη που ιδρύθηκε ως Κρηνίδες από Θάσιους αποίκους υπό τον Αθηναίο Καλλίστρατο (360 π.Χ.), περιήλθε στο Φίλιππο Β’ της Μακεδονίας λαμβάνοντας το όνομά του (356 π.Χ.), κατέστη η έδρα της πρώτης χριστιανικής Εκκλησίας της Ευρώπης μετά το κήρυγμα του αποστόλου Παύλου (1ος αι. μ.Χ.), γνώρισε ακμή ως ρωμαϊκή αποικία (2ος αι.) και ακόμη μεγαλύτερη κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο και επέζησε συρρικνωμένη ως οχυρό ως το τέλος του 14ου αι. Μετάβαση στη Σταυρούπολη όπου θα επισκεφθούμε τον ομώνυμο μακεδονικό τάφο, το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο της Θράκης (α’ ήμ. 2ου αι. π.Χ.). Επιστροφή στην Καβάλα, απόγευμα ελεύθερο.

Δευτέρα 6 Μαρτίου
Μετά το πρωινό επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου παρουσιάζεται η πορεία της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας από τους νεολιθικούς ως και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Στη συνέχεια επίσκεψη στο Μουσείο Καπνού, τα πλούσια εκθέματα του οποίου αναδεικνύουν την οικονομική και κοινωνική ιστορία, καθώς και την τεχνολογική ιστορική εξέλιξη της πόλης και της περιοχής. Μεταφορά στο αεροδρόμιο Μακεδονία και επιστροφή στην Αθήνα με την πτήση 06/03/23 SKG-ATH GQ389 21:35-22:30 της Sky Express.

Συνοδεύει ο κ. Σταύρος Αρβανιτόπουλος.
Συμμετοχή έως 40 άτομα.
Κόστος: κατ’ άτομο σε δίκλινο €430, σε μονόκλινο €530

Μη μέλη: €50 επιπλέον

Περιλαμβάνονται:
• Αεροπορικά προς και από Θεσσαλονίκη με πτήσεις της Sky Express
• Μεταφορές – περιηγήσεις με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν
• Αρχηγός – Συνοδός του ταξιδιωτικού γραφείου
• Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης και Ταξιδιωτική για ταξιδιώτες έως 75 ετών
• Διαμονή: 3 διανυκτερεύσεις στο Lucy Hotel 5* στην Καβάλα με πρωινό

Δεν περιλαμβάνονται:
• Αχθοφορικά & φιλοδωρήματα
• Είσοδοι σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.
• Φόρος διαμονής €3 ανά δωμάτιο/ανά διανυκτέρευση, πληρωτέος επί τόπου
• Ό,τι δεν αναφέρεται στα περιλαμβανόμενα

Δηλώσεις συμμετοχής από Τρίτη 31 Ιανουαρίου από τις 9.30 στο Ταξιδιωτικό Γραφείο Μάνεσσης,τηλ: 210 3290152 (κ. Ηλίας Χρόνης) και 210 3290100 (τηλεφωνικό κέντρο).