21/11/2023 έως 28/11/2023

Ταξίδι στην Άνω Αίγυπτο -ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ-

Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη
Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα
Κριεζώτου 3, 10671 Αθήνα
Τηλ: 2107229958 – Φαξ: 2107298183
E-mail: info@filoibenaki.gr
ΑΝ Ω ΑΙΓΥΠΤΟΣ
21 – 28 Νοεμβρίου 2023
(ΗΜΕΡΕΣ 8)

ΠΡΟΛΟΓΟΣ:
Το Νοέμβριο 2022 οι Φίλοι εγκαινίασαν μια σειρά εξορμήσεων στην Αίγυπτο, τη χώρα που αναπτύχθηκε ένας από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς παγκοσμίως, με επιρροή σε όλους τους γειτονικούς λαούς –και ασφαλώς στους Έλληνες– επί αιώνες, αλλά και χώρα στην οποία γεννήθηκε και μεγαλούργησε ο ιδρυτής της Μουσείου, Αντώνης Μπενάκης. Σε συνέχεια της εκδρομής μας στην Κάτω Αίγυπτο και το Σινά, προγραμματίζουμε για τον προσεχή Νοέμβριο τη γνωριμία με τη Μέση και την Άνω Αίγυπτο. Η αναδίφηση στο διαχρονικό πολιτισμό της χώρας του Νείλου θα ολοκληρωθεί με το ταξίδι στο Κάιρο και την περιοχή του μετά την έναρξη λειτουργίας του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η περιήγησή μας ξεκινά οδικώς, με ολοήμερη εκδρομή στη Μέση Αίγυπτο και τα μνημεία στο τμήμη της κοιλάδας του αιγυπτιακού Νείλου που διατηρεί τον αρχικό του χαρακτήρα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο (ναό στα Δένδερα, ναό του Σέτι Α’ στην Άβυδο). Σειρά έχουν τα μαγευτικά τοπία της Άνω Αιγύπτου, τα οποία θα δούμε πραγματοποιώντας πενθήμερη κρουαζιέρα στο Νείλο από το Λούξορ μέχρι το Ασουάν. Κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας θα ξεναγηθούμε στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της περιοχής, μεταξύ άλλων: τάφους των Φαραώ Σέτι Α΄και Τουταγχαμών και της βασίλισσας Νεφερτάρι, ναϊκό συγκρότημα του Καρνάκ, ναό Λούξορ, Κοιλάδα των Βασιλέων, Κοιλάδα των Βασιλισσών, ναό Ώρου στο Έντφου, ναό Κομ Όμπο, ναούς Άμπου Σίμπελ, ναούς της νήσου Φίλαι, Ημιτελή Οβελίσκο.

1. ΑΘΗΝΑ – ΚΑΪΡΟ – ΛΟΥΞΟΡ: 21.11Τρ
Συγκέντρωση στο Ελ. Βενιζέλος στις 12:30 και πτήση με Egyptair για Λούξορ στις 14:50 με ενδιάμεση στάση στο Κάιρο. Άφιξη στο Λούξορ στις 19:00 και μεταφορά στο ξενοδοχείο.
2. ΛΟΥΞΟΡ – ΔΕΝΔΕΡΑ – ΑΒΥΔΟΣ – ΛΟΥΞΟΡ(ΜΕΣΗ ΑΙΓΥΠΤΟΣ): 22.11Τε
Έναρξη της περιήγησης με μια εντυπωσιακή οδική διαδρομή στη Μέση Αίγυπτο, όπου οι αγρότες φελάχοι καλλιεργούν ακόμη και σήμερα στις όχθες του Νείλου την εύφορη γη του ζωοδότη ποταμού. Πρώτη στάση στον εξαιρετικά καλοδιατηρημένο ελληνορρωμαϊκό ναό στα Δένδερα, με την ογκώδη πέτρινη οροφή, τους υπόγειους διαδρόμους και την κεφαλή της θεάς Αθώρ να ξεχωρίζει στα κιονόκρανα. Η Αθώρ ήταν πανάρχαια θεά της γονιμότητας, του έρωτα και της χαράς, και ο ναός της υπήρξε κέντρο της λατρείας της όπως είχε διαμορφωθεί στα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά χρόνια (332 π.Χ.-395 μ.Χ.). Ξενάγηση στην Άβυδο, κέντρο λατρείας του θεού Όσιρη, σύνορο μεταξύ του κόσμου των ζωντανών και των νεκρών, τόπο ταφής των
MARGARIS TRAVEL www.margaristravel.gr | (+30)210-3248947, 210-3210100 | info@margaristravel.gr

αρχαιότερων φαραώ και ένα από τα αρχαιότερα οργανωμένα προσκυνήματα του κόσμου, Εδώ, οι φαραωνικές νεκροπόλεις συνυπάρχουν με κατάλοιπα μνημειακών κτηριακών λατρευτικών συγκροτημάτων. Το πιο πλήρες και εντυπωσιακό από αυτά είναι ο ναός του φαραώ Σέτι Α’, τον οποίο και θα επισκεφθούμε.

3. ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟ ΝΕΙΛΟ (ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ ΤΟΥ ΛΟΥΞΟΡ) : 23.11Πε
Μετά το πρωινό μεταφορά στη δυτική όχθη του Νείλου, χώρο αφιερωμένο στους νεκρούς στην αρχαιότητα. Γνωριμία με την Κοιλάδα των Βασιλέων (UNESCO), μία από τις πλουσιότερες αρχαιολογικές τοποθεσίες του κόσμου, όπου σώζονται οι τάφοι των φαραώ του Νέου Βασιλείου (περ. 1550-1069 π. Χ.), σκαμμένοι στο φυσικό βράχο και διακοσμημένοι με απεικονίσεις της μεταθανάτιας πορείας του κάθε βασιλιά προς την αιωνιότητα. Θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τους δύο σημαντικότερους εξ αυτών, τον τάφο του Σέτι Α’ (1290 – 1279 π.Χ.) και τον τάφο του Τουταγχαμών (1336 – 1327 π.Χ.). Μετάβαση στο νεκρικό ναό της γυναίκας φαραώ Χατσεψούτ (1473-1458 π.Χ.), η οποία ανέλαβε την εξουσία μετά το θάνατο του συζύγου της (και ετεροθαλούς αδελφού της), Τούθμωση Β’, συμβασιλεύοντας αλλά ουσιαστικά κυβερνώντας στη θέση του νόμιμου διαδόχου Τούθμωση Γ’. Ο εντυπωσιακός ναός αποτελείται από τρία βαθμιδωτά επίπεδα με αψιδωτές στοές και αριστουργηματικά ανάγλυφα. Στη συνέχεια μεταφορά στην Κοιλάδα των Βασιλισσών για να επισκεφθούμε τον εκθαμβωτικό τάφο της βασίλισσας Νεφερτάρι, συζύγου του φαραώ Ραμσή Β’ (1279-1213 π.Χ.). Οι εσωτερικές επιφάνειες των θαλάμων και των διαδρόμων του τάφου διακοσμούνται στο σύνολό τους με παραστάσεις της βασίλισσας στο υπερπέραν, οι οποίες διακρίνονται για τα καλοδιατηρημένα τους χρώματα. Επίσκεψη στους Κολοσσούς του Μέμνονα, δύο αγάλματα ύψους 18 μέτρων, τα οποία όριζαν την είσοδο στο χαμένο σήμερα νεκρικό ναό του φαραώ Αμενχοτέπ (Αμένοφη) Γ΄(1390 – 1352 π.Χ.). Επιβίβαση στο κρουαζιερόπλοιο για ξεκούραση. Ατμοσφαιρικός βραδινός πλούς στην ανατολική όχθη για να θαυμάσουμε τον Ναό του Λούξορ και τη Λεωφόρο των Σφιγγών, φαντασμαγορικά φωταγωγημένα.

4. ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟΝ ΝΕΙΛΟ (ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΧΘΗ ΤΟΥ ΛΟΥΞΟΡ) : 24.11Πα
Μετά το πρωινό αποβίβαση από το κρουαζιερόπλοιο και περιήγηση στην ανατολική όχθη του Νείλου, χώρο των ζωντανών για τους αρχαίους Αιγυπτίους όπου βρίσκεται το ναϊκό συγκρότημα του Καρνάκ (UNESCO), κύριος τόπος λατρείας της θηβαϊκής τριάδας των θεών Άμμωνα-Ρα, Μουτ και Χονσού, τεράστιο θρησκευτικό καθίδρυμα με μεγάλη οικονομική δύναμη και κιβωτός

γνώσης και παράδοσης. Στη θέση αυτή, με πυρήνα ένα ιερό του τοπικού θεού Άμμωνα, που είχε ιδρύσει ο φαραώ του Μέσου Βασιλείου Σέσωστρης Α΄ (1971-1926 π.Χ.), γενεές φαραώ από το Νέο Βασίλειο και για τα επόμενα 1.500 χρόνια προσέθεσαν ιερά, πυλώνες, υπόστυλες αίθουσες, περίπτερα και οβελίσκους με αποτέλεσμα ένα από τα μεγαλύτερα λατρευτικά συγκροτήματα του κόσμου. Επόμενη στάση ο Ναός του Λούξορ (UNESCO), έργο του Αμενχοτέπ Γ’, η βασιλεία του οποίου αποτέλεσε κορυφαία περίοδο ισχύος και γοήτρου για την αρχαία Αίγυπτο. Ο πυλώνας (έργο του Ραμσή B’) και ο οβελίσκος με τη μοναδική ιστορία προκαλούν δέος στον επισκέπτη που προσεγγίζει το χώρο, ενώ προσθήκες από τον Τουταγχαμών αλλά και τον Μέγα Αλέξανδρο έρχονται να εξάψουν το ιστορικό μας ενδιαφέρον. Στην είσοδο του ναού, ξεκινά η Λεωφόρος των Σφιγγών, η οποία τον ένωνε με το Καρνάκ. Ο ναός σήμερα σώζεται σε άριστη κατάσταση, καθώς ήταν καλυμμένος εξολοκλήρου από άμμο και θαμμένος κάτω από το χωριό του Λούξορ έως το 1885. Επιστροφή στο κρουαζιερόπλοιο για να απολαύσουμε μία μοναδική πλωτή διαδρομή που θα μας περάσει από το κλειδί του Νείλου (φράγμα της Έσνα), όπου αλλάζει η στάθμη του ποταμού, πριν καταλήξουμε στο Έντφου.

5. ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟ ΝΕΙΛΟ (ΕΝΤΦΟΥ & ΚΟΜ ΟΜΠΟ):25.11Σα
Μετά το πρωινό αποβίβαση στο Έντφου, το χώρο που κατά την αιγυπτιακή μυθολογία ο γερακόμορφος θεός του ουρανού, Ώρος, εκδικείται το θείο του και θεό του χάους, Σεθ για το θάνατο του πατέρα του, Όσιρη. Μεταφορά με ιππήλατες άμαξες στον καλοδιατηρημένο ναό του θεού Ώρου που ακολουθεί πιστά τα πρότυπα της φαραωνικής αρχιτεκτονικής, αν και κτίστηκε κατά τη βασιλεία του Πτολεμαίου ΙΒ’ του Αυλητή (80 – 51 π.Χ.), πατέρα της Κλεοπάτρας. Συνεχίζουμε την πλεύση μας στο Νείλο με νότια κατεύθυνση για να πραγματοποιήσουμε άλλη μία στάση στο διπλό ναό του Κομ Όμπο με τη χαρακτηριστική υπόστυλη στοά, που βρίσκεται πάνω στην προκυμαία της ανατολικής όχθης του Νείλου. Ο ναός είναι αφιερωμένος στο θεό-κροκόδειλο Σόμπεκ και το θεό Ώρο, ενώ η κατασκευή του ξεκίνησε κατά τη δυναστεία των Πτολεμαίων και ολοκληρώθηκε στους ρωμαϊκούς χρόνους. Συνέχεια της κρουαζιέρας στο Νείλο θα συνεχιστεί με τελικό προορισμό το Ασουάν.

6. ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟ ΝΕΙΛΟ (ΑΣΟΥΑΝ) : 26.11Κυ
Μετά το πρωινό περιήγηση στο Ασουάν με πρώτη επίσκεψη στη νήσο Αγιλκία, περίπου οκτώ χιλιόμετρα νότια του Ασουάν. Ξενάγηση στους ναούς της νήσου Φίλαι (UNESCO), ένα ονειρικό μνημείο σε πλήρη αρμονία με το υδάτινο σκηνικό του που αποτελούσε κύριο λατρευτικό τόπο της θεάς Ίσιδας. Οι ναοί αποσυναρμολογήθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Αγιλκία (1977 – 1980) από τη νήσο Φίλαι, που άρχισε να πλημμυρίζει μετά την κατασκευή του Μεγάλου Φράγματος του Ασουάν. Επιστροφή στο

Ασουάν και επίσκεψη στα αρχαία λατομεία γρανίτη για να γνωρίσουμε τον Υπερμεγέθη Ημιτελή Οβελίσκο. Με καθ΄υπολογισμόν ύψος 42 μέτρων και βάρος 1.090 τόνων, θα ήταν ο μεγαλύτερος γνωστός οβελίσκος, αλλά έμεινε ημιτελής εξαιτίας των ρωγμών που δημιουργήθηκαν κατά τη λάξευσή του. Στη συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία να περιπλεύσουμε με φελούκες τη νήσο Ελεφαντίνη, πριν μεταβούμε στο νησί Κίτσενερ, όπου θα έχουμε χρόνο να περιηγηθούμε στον εκπληκτικό βοτανικό κήπο του. Από εκεί θα συνεχίσουμε με μηχανοκίνητες βάρκες θαυμάζοντας από μακριά το Μαυσωλείο του Αγά-Χαν που βρίσκεται στη δυτική όχθη του Νείλου. Επιστροφή στο κρουαζιερόπλοιο.

7. ΑΣΟΥΑΝ – ΑΜΠΟΥ ΣΙΜΠΕΛ – ΚΑΪΡΟ: 27.11Δε
Αναχώρηση νωρίς το πρωί για το Άμπου Σίμπελ (UNESCO), έναν από τους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους της Αιγύπτου που περιλαμβάνει δύο ναούς που κατασκεύασε ο φαραώ Ραμσής Β΄ σε περιοχή που αποτελούσε πύλη της Αιγύπτου στη γειτονική Νουβία. Ο Μεγάλος Ναός είναι αφιερωμένος σε τέσσερεις εμβληματικές ανδρικές θεότητες (μεταξύ των οποίων ο ίδιος ο φαραώ), ενώ οι καθιστοί κολοσσοί στην είσοδό του, ύψους 21μ. αποτελούν τα μεγαλύτερα σωζόμενα γλυπτά της Αιγύπτου. Στο Μικρό Ναό λατρευόταν η θεά Αθώρ ενσαρκωμένη από τη βασίλισσα Νεφερτάρι, γι’ αυτό και η πρόσοψή του κοσμείται από όρθιους κολοσσούς της θεάς και της βασίλισσας. Οι ναοί είναι λαξευμένοι σε λόφο από ροδόχρωμο ψαμμίτη, ο οποίος κόπηκε, μεταφέρθηκε και επανασυναρμολογήθηκε στο χώρο που τον βλέπουμε σήμερα, μετά από μια τεράστια διεθνή επιχείρηση διάσωσης των μνημείων από τα νερά της τεχνητής λίμνης Νάσερ. Επιστροφή στο Ασουάν και επίσκεψη στο Μεγάλο Φράγμα, το μεγαλύτερο έργο του είδους στον κόσμο, που εγκαινιάστηκε στις 21/07/1970 από τον Πρόεδρο Νάσερ. Στη συνέχεια θα απολαύσουμε το γεύμα μας στο Ασουάν με θέα το Νείλο. Μεταφορά στο αεροδρόμιο του Ασουάν και πτήση για το Κάιρο, όπου θα διανυκτερεύσουμε σε ξενοδοχείο του αεροδρομίου.

8. ΚΑΪΡΟ – ΑΘΗΝΑ: 28.11Κυ
Μετά το πρόγευμα, μετάβαση στο αεροδρόμιο και απευθείας πτήση με EgyptAir για Αθήνα.

*Η παραπάνω τιμή δεΝ περιλαμβάΝει τη δωρεά 100€ τωΝ μελώΝ προς το σωματείο, η οποία πρέπει να κατατεθεί κατά την εξόφληση της εκδρομής (06 Οκτωβρίου 2023) σε έναν από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς με την αιτιολογία “Δωρεά προς Φίλους Μουσείου ΜπεΝάκη” και απαραιτήτως το οΝΟματεπώΝυμο του καταθέτη.
**Η δωρεά για τα μη μέλη του σωματείου είναι 200€. ΟΝΟΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ

ALPHA BANK: GR48 0140 1150 1150 0200 2017 358
EUROBANK: GR64 0260 0630 0004 4020 0887 630

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR06 0172 0500 0050 5010 2412 902
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: GR11 0110 1390 0000 1390 0516 835

• Αεροπορικά εισιτήρια με Egypt Air Αθήνα – Κάιρο – Αθήνα
• 2 εσωτερικές πτήσεις με Egypt Air (Κάιρο – Λούξορ & Ασσουάν – Κάιρο)
• Όλοι οι φόροι αεροδρομίωΝ
• ΜετακιΝήσεις με πούλμαΝ κάθε μέρα όπως αΝαφέροΝται στο πρόγραμμα
• 2 διαΝΥκτερεύσεις στο Sonesta Luxor 5* στο Λούξορ με ημιδιατροφή
• 5ήμερη κρουαζιέρα σε 5* Deluxe πλοίο (Luxurious M/S Amwaj) στο δρομολόγιο ΛΟΥΞΟΡ – ΑΣΟΥΑΝ
• Πλήρης διατροφή (πρωιΝό – μεσημεριαΝό – βραδιΝό) κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας
• 1 διαΝΥκτέρευση στο Le Meridien Cairo Hotel 5* στο αεροδρόμιο του Καΐρου
• 1 πολυτελές γεύμα στοΝ τελευταίο όροφο του πύργου στο MöVenpick Resort Aswan (27/11)
• Επίσκεψη με ρόφημα (καφέ/τσάι) στο Sofitel Legend Old Cataract Aswan
• Οι είσοδοι σε όλους τους επισκέψιμους χώρους του προγράμματος (300€)
• Πλωτή περιήγηση με φελούκες στο Νείλο
• ΕξειδικευμέΝες ξεΝαγήσεις από ΕλληΝίδα Αιγυπτιολόγο (Δρ Γεωργία Ξεκαλάκη)
• Τοπικός ΕξουσιοδοτημέΝος ΞεΝαγός
• Έξοδα Βίζας
• Φιλοδωρήματα
• Ασύρματο σύστημα ξεΝάγησης
• Αχθοφορικά (1 βαλίτσα κατ’ άτομο)
• ΕμφιαλωμέΝο Νερό καθημεριΝά
• Ταξιδιωτικό υλικό για τηΝ εκδρομή
• Ασφάλεια αστικής ευθύΝης
• Επιπρόσθετη ασφάλεια ατυχημάτωΝ με Interamerican με καλύψεις COVID-19
• Επιπρόσθετη ασφάλεια ατυχημάτωΝ με Mondial με καλύψεις COVID-19
• ΦΠΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ :
ΑθήΝα – Κάιρο: S 748 21 ΝΟΕ ATH
CAI14.5016.45
Κάιρο – ΑθήΝα: MS 747 28 ΝΟΕ CAI ATH 10.35 12.30
ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ:
Κάιρο – Λούξορ:

MS 066

21 ΝΟΕ

CAI

LXR

18.00

19.00
ΑσουάΝ – Κάιρο: MS 087 27 ΝΟΕ ASW CAI 20.40 22.05

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟ ΝΕΙΛΟ (Luxurious Μ/S Amwaj):
23 – 27 ΝΟΕ: ΛΟΥΞΟΡ – ΑΣΟΥΑΝ (5 ημέρες/4 διανυκτερεύσεις)

ΔΙΑΜΟΝΕΣ:
ΛΟΥΞΟΡ (21– 23 ΝΟΕ): SONESTA LUXOR 5*
https://www.sonesta.com/eg/luxor/sonesta-st-george-hotel-luxor
ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟΝ ΝΕΙΛΟ (23 – 27 ΝΟΕ): M/S AMWAJ 5* DELUXE
https://www.amwajhotels.com/en/874/Nile_Cruises.html
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ KAΪΡΟΥ (27 – 28 ΝΟΕ): LE MERIDIEN CAIRO HOTEL 5*
https://www.marriott.com/en-us/hotels/caiam-le-meridien-cairo-airport/

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ :
ΤΡΑΠΕΖΑ : EUROBANK
AΡ.ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ : 0026.0062.19.0200315981
ΙΒΑΝ : GR 670 2600 620000 190 200 315 981
ΟΝΟΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ : ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ

ΤΡΑΠΕΖΑ : ALPHABANK
AΡ.ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ : 1010 0232 0009 398
IBAN : GR 68 0140 1010 1010 0232 0009 398
ONOMA ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ : ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ