30/04/2024

Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «άνδρα πολύτροπον». Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Κωστόπουλου, Μουσείο Μπενάκη, Ελληνικού Πολιτισμού

Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη επισκεφθήκαμε στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού την έκθεση που οργάνωσε το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου για να τιμήσει την παρουσία και τη συμβολή του Γιάννη Κωστόπουλου σε τομείς πέρα από τον τραπεζικό με αφορμή την επέτειο των τριών ετών από τον θάνατό του το 2021. Στην έκθεση με τον τίτλο «άνδρα πολύτροπον. Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Κωστόπουλο», μας ξενάγησε η κ. Ερατώ Κουτσουδάκη, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της εν λόγω έκθεσης.
Η έκθεση είναι χωρισμένη σε πέντε ενότητες και προβάλλει τα πολυσχιδή ενδιαφέροντα και τις πολλαπλές δραστηριότητες του γνωστού τραπεζίτη. Παρακολουθήσαμε τις διαδοχικές καινοτομίες στον τραπεζικό τομέα και συγκεκριμένα στην ALPHA Bank, βλέποντας μέσα στις προθήκες διάφορα αντικείμενα, όπως ηλεκτρικές γραφομηχανές, δείγματα από τους πρώτους υπολογιστές, πρωτότυπες στολές για τους υπαλλήλους κτλ. Κατόπιν είδαμε κάποια αντικείμενα εξαιρετικής τέχνης από τις συλλογές του, όπως βυζαντινές εικόνες μοναδικές, αλλά και νομίσματα ελληνικά αργυρά σπανιότατα και περίτεχνα. Ήταν φανατικός λάτρης της νομισματολογίας, η νομισματική συλλογή της ALPHA είναι από τις πλουσιότερες στον κόσμο!. Βεβαίως ήταν και λάτρης της ιστιοπλοΐας, διέθετε ιστιοπλοϊκά σκάφη εξαιρετικά με τα οποία ελάμβανε μέρος σε αγώνες και είχε πολλές νίκες στο ενεργητικό του. Τα σκάφη ονομάζονταν «ωκύαλοι», όλα είχαν το ίδιο όνομα μόνο η αρρίθμηση άλλαζε. Τον ενέπνεε ο Όμηρος με την Οδύσσειά του, με τα ταξίδια του πολυμήχανου Οδυσσέα. Στις συλλογές του ξεχωριστή θέση είχαν και τα σπάνια και μεγάλης αξίας βιβλία. Εκτός από όσα είδαμε σε αυτή την εξαιρετική έκθεση, ακούσαμε και αποσπάσματα συνεντεύξεων συγγενών, συνεργατών και φίλων του μεγάλου Γιάννη Κωστόπουλου, οι οποίοι μιλούσαν για το έργο του σε κάθε πεδίο και για τον χαρακτήρα του.
Ευχαριστήσαμε την κυρία Κουτσουδάκη για την ενδιαφέρουσα ξενάγηση που μας προσέφερε.
Κείμενο: Ρ. Τσιμπιροπούλου, Φωτογραφίες: Ρ. Τσιμπιροπούλου, Σ. Πελοποννησίου-Βασιλάκου