01/02/2018

«Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, οι Φίλοι πραγματοποίησαν επίσκεψη στην έκθεση που παρουσιάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, «Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο».

Πρόκειται για μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στον Ρωμαίο αυτοκράτορα με ευκαιρία την επέτειο 1900 ετών από την ανάρρησή του στο θρόνο (117 – 138 μ.Χ), ενώ το Αθέατο Μουσείο – μία επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών – στην αίθουσα του Βωμού παρουσιάζει τον Αδριανό και τον Αντίνοο σε μια συνάντηση αιώνες μετά. Επίσης φιλοξενεί την ενεπίγραφη βάση μνημείου προς τιμή του αυτοκράτορα Αδριανού και ένα αριστουργηματικό πορτρέτο του Αντίνοου, ακόλουθου και ευνοούμενού του.

Η αίθουσα των Αθηναίων Κοσμητών – στη μόνιμη έκθεση της Συλλογής Γλυπτών – έχει πορτραίτα του αυτοκράτορα Αδριανού, σε ένα νοερό φιλοσοφικό διάλογο για τον ελληνικό πολιτισμό με εμβληματικές μορφές διανοητών της αρχαιότητας, όπως ο Μητρόδωρος, ο Αντώνιος Πολέμων και ο Ηρώδης του Αττικού. Τη φανταστική συνομιλία παρακολουθούν τα πορτραίτα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη ως σύμβολα της ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης και οι Κοσμητές, οι αξιωματούχοι που είχαν την ευθύνη της διανοητικής και σωματικής εκπαίδευσης των εφήβων στα αθηναϊκά γυμνάσια της αυτοκρατορικής περιόδου.

Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στα γλυπτά της ρωμαϊκής περιόδου. Οι δύο αυτές ξεναγήσεις έγιναν από την επιμελήτρια αρχαιοτήτων κ. Ευρυδίκη Λέκα.
Τους Φίλους συνόδεψε η Πρόεδρος κα Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου.

Φωτογραφίες : Γιώργος Πισιμίσης.