15/12/2023

Αρχαιολογική περιήγηση στις αρχαιότητες κατά μήκος της μπλε γραμμής του μετρό

Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη ταξιδέψαμε για μερικές ώρες με το θαυματουργό ΜΕΤΡΟ της Αθήνας και συγκεκριμένα με τη μπλε γραμμή, η οποία έχει να παρουσιάσει εξαιρετικά ευρήματα από τις αναγκαίες για την κατασκευή της ανασκαφές!!!
Πρώτη στάση ο σταθμός του Ευαγγελισμού. Εκεί αντιλαμβάνεται κάποιος πως ήταν το αποχετευτικό σύστημα των Αθηνών από αρχαιοτάτων χρόνων. Δεύτερη στάση το Σύνταγμα. Εκεί τα ευρήματα είναι πολλά και ποικίλα, μεγάλου όμως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Διαστρωματώσεις διαφόρων εποχών σε μεγάλη προθήκη στον τοίχο. Προθήκες με πάμπολλα αντικείμενα, κτερίσματα τάφων, όπως λήκυθοι, διάφορα αγγεία μικρά και μεγάλα, παιδικές λάρνακες και διάφορα άλλα πολλά.
Τρίτη στάση το Μοναστηράκι. Εξαιρετικά ευρήματα όμορφα παρουσιασμένα και κατανοητά. Διαστρωματώσεις περιόδων από τον 8ο αι. π.Χ., κατοικίες επίσης από τον 8ο αιώνα. Φαίνεται και ο Ηριδανός ποταμός να κυλάει κλπ.
Επόμενη στάση ο Ελαιώνας, βγαίνοντας από το σταθμό βρίσκονται ερείπια της αρχαίας Ιεράς οδού. Η αρχαία οδός εκτείνεται παράλληλα με την νέα Ιερά οδό!!!Μόνο στην Ελλάδα με την ιστορική της συνέχεια ανά τους αιώνες συμβαίνουν αυτά.
Στη συνέχεια το Αιγάλεω. Οι προθήκες με τα ευρήματα της περιοχής του Αιγάλεω και του Ελαιώνα μαζί είναι πάμπολλες. Ένα πραγματικό μουσείο σε σταθμό τραίνου. Υπάρχουν ευρήματα από την κλασική, ελληνιστική και παλαιοχριστιανική περίοδο κλπ.
Τελευταία στάση το Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς. Εδώ όλος ο σταθμός παρουσιάζει ενδιαφέρον. Η οροφή της κεντρικής αίθουσας είναι γυάλινη και παρουσιάζει τον χάρτη του αρχαίου Πειραιά με το λιμάνι και την κατοικημένη περιοχή. Αναπαρίστανται επίσης οι εργασίες για την κατασκευή αποχετευτικών έργων, οικοδομικών έργων κλπ. Αξίζει να πάει κάποιος να επισκεφθεί αυτόν τον σταθμό, ασχέτως εργασίας.
Η πολύωρη και πολύ ενδιαφέρουσα περιήγηση στους έξι σταθμούς του ΜΕΤΡΟ ήταν προσφορά της κας Αρτέμιδος Σκουμπουρδή, αθηναιογράφου και εξαιρετικής ξεναγού, την οποία και ευχαριστούμε θερμότατα. Η κ. Σκουμπουρδή με τις άπειρες γνώσεις της για την Αθήνα και όχι μόνο, έχει την ικανότητα αυτά που βλέπει κανείς να τα πολλαπλασιάζει και έτσι να μπορεί να ζήσει στις διάφορες περιόδους με τα μάτια της φαντασίας. Μέσα σε λίγες ώρες ζήσαμε την Αθήνα μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Ευχαριστούμε θερμότατα την κ. Σκουμπουρδή για ό,τι ενδιαφέρον μάς προσέφερε και παράλληλα την συγχαίρουμε για τον πλούτο των γνώσεων της.

Κείμενο & Φωτογραφίες: Ρ. Τσιμπιροπούλου