20/09/2017

Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας & ανασκαφές Αρχαίου Γυμνασίου & Αμαρύνθου.

Ένα οδοιπορικό …. χιλιάδες χρόνια πριν

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, είχαμε την χαρά να περπατήσουμε  στα χνάρια του ναού του  Απόλλωνος Δαφνηφόρου στον αρχαιολογικό χώρο της Ερέτριας, στην Εύβοια, ακολουθώντας τα βήματα  του κυρίου  Tobias Krapf, αρχαιολόγου.  Ο κύριος Krapf είναι Επιστημονικός Γραμματέας της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, η οποία δραστηριοποιείται  στην Ερέτρια  και την Αμάρυνθο από το 1964.  Είναι συγχρόνως συγγραφέας πολλών άρθρων και επιμελείται των εργασιών επί διδακτορία και μεταπτυχιακών  φοιτητών οι οποίοι εργάζονται στις ανασκαφές της περιοχής.

Η ξενάγηση άρχισε από το Αρχαιολογικό Μουσείο της  Ερέτριας με τα εντυπωσιακά ευρήματα, που ξεκινούν από τον 12ο αιώνα π.Χ., συνεχίστηκε στην ανασκαφή στο Αρχαίο Γυμνάσιο Ερέτριας και κατόπιν περπατήσαμε  στο μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας πόλης.  Ύστερα ξεναγηθήκαμε στην ανασκαφή της Αρχαίας Αμαρύνθου – 20΄ απόσταση από την Ερέτρια – της οποίας η ιστορία  ξεκινάει από τη νεολιθική  εποχή  (6.000-3.000 π. Χ.), όπου  ελατρεύετο η θεά Άρτεμις. Έτσι ολοκληρώθηκε μια μαγευτική αναδρομή  σε  χιλιάδες χρόνια πριν.

Η επίσκεψη αυτή των  Φίλων του  Μουσείου  Μπενάκη, τελείωσε με ένα γευστικότατο μεσημεριανό γεύμα, δίπλα στη θάλασσα  καθώς μας χάιδευε το μελτέμι.

Κατερίνα  Αγραφιώτη