09/02/2018

«ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην Αρχαία Ελλάδα» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου επισκεφθήκαμε την Έκθεση «ΧΡΗΜΑ» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπου μας ξενάγησε η αρχαιολόγος κα Παολίνα Αγιοβλασίτη.

Ανέλυσε την φιλοσοφία της έκθεσης, σκοπός της οποίας είναι να αναδείξει πώς το χρήμα, από αρχική ανάγκη ως μέσο συναλλαγής, εξελίχθηκε σε μέσο διαφήμισης των προϊόντων των πόλεων κρατών, νομιμοποίησης ηγεμόνων και προβολής της ισχύος τους.

«Η έκθεση «ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα», παρουσιάζει μία διαφορετική όψη του νομίσματος, το οποίο έκανε την εμφάνισή του στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. Το νόμισμα, πρωτίστως, αποτελεί το βασικό μέσον συναλλαγής των ανθρώπων, με το οποίο καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες, πραγματοποιούν πληρωμές και εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Κατά την αρχαιότητα, το νόμισμα είχε και μίαν άλλη χρήση, η οποία σχετίζεται με την εικονογραφία του: ήταν ένα μέσον συμβολισμού, ένα μέσον που ο καθένας μπορούσε να κρατήσει στα χέρια του, ένα σύμβολο απτό. Παρατηρώντας την εικονογραφία, διαπιστώνουμε ότι τα πέταλα των νομισμάτων μετατρέπονται σε πεδίο συμβολισμού καθώς, σταδιακά, αποτυπώνουν θρησκευτικά σύμβολα, εμπορικά αγαθά, έργα τέχνης, ιστορικά γεγονότα και αφηρημένες έννοιες, όπως ο πλούτος, η ευημερία, η νίκη, αλλά και προπαγανδιστικά μηνύματα της εκάστοτε εξουσίας και εκδότριας αρχής».

Στο τέλος της ξενάγησης, ο Διευθυντής του Μουσείου, κ. Νικόλαος Σταμπολίδης μας καλωσόρισε θερμά και επεσήμανε τον κοινό χαρακτήρα των δυο μουσείων ως ιδιωτικών φορέων πολιτισμού.

Αθηνά Κυρτάτα