25/02/2022

Διαδικτυακή ομιλία με θέμα: “Ο Θησαυρός της Εύβοιας: Ένα σύνολο σκευών από πολύτιμα μέταλλα της 3ης χιλιετίας π.Χ. στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00

O «Θησαυρός της Εύβοιας»:  Ένα σύνολο σκευών από πολύτιμα μέταλλα της 3ης χιλιετίας π.Χ. στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη.

Μια διαδικτυακή ομιλία μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ από την κ. Ειρήνη Παπαγεωργίου, επιμελήτρια Τμήματος Προϊστορικών, Αρχαίων Ελληνικών και Ρωμαϊκών Συλλογών του Μουσείου Μπενάκη.

Τη δεκαετία του 1930 αποκτήθηκε από τον Αντώνη Μπενάκη με δηλωμένη προέλευση την Εύβοια ένα σύνολο τριών αγγείων, δύο χρυσών και ενός ασημένιου, χρονολογούμενων στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, προκειμένου να εμπλουτιστούν οι συλλογές του Μουσείου Μπενάκη που είχε ιδρυθεί πριν από λίγα χρόνια. Τα τρία αυτά σκεύη, από τα πολυτιμότερα εκθέματα του Μουσείου, καταγράφηκαν στη διεθνή βιβλιογραφία ως «Θησαυρός της Εύβοιας». Αν και ευρέως γνωστά, δεν έχουν τύχει μέχρι σήμερα μιας εκτενούς συστηματικής προσέγγισης. Στην παρούσα διάλεξη, μέσα από  συσχετισμούς και τεχνολογικές παρατηρήσεις γίνεται μια απόπειρα απόσταξης όσων πληροφοριών μπορεί να μας προσφέρει το συγκεκριμένο σύνολο, που θα πρέπει να θεωρηθεί και ως δείκτης κοινωνικών μετασχηματισμών και επαφών πέρα από τα όρια του Αιγαίου.

Δηλώσεις συμμετοχής στο info@filoibenaki.gr προκειμένου την ημέρα της εκδήλωσης να σας αποσταλεί το link της ομιλίας και ο κωδικός συμμετοχής στο προσωπικό σας mail.