27/06/2017

Διάλεξη με θέμα “Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας: από το αρχοντικό της Ύδρας στους κήπους της Κέρκυρας”

Την Τρίτη 27 Ιουνίου, ώρα 21.00 στη βεράντα του εστιατορίου, Κουμπάρη 1, στα πλαίσια του εορτασμού «60 Χρόνια Φίλοι» και της έκθεσης «ΓΚΙΚΑΣ – CRAXTON – LEIGH FERMOR: η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα», που  φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη Κουμπάρη 1, η Ιστορικός Τέχνης και Επιμελήτρια της έκθεσης κ. Εβίτα Αράπογλου, έδωσε διάλεξη με θέμα:

“Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας: από το αρχοντικό της Ύδρας στους κήπους της Κέρκυρας”.

Η φιλία μεταξύ των τριών μεγάλων δημιουργών, του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, του John Craxton και του Patrick Leigh Fermor, αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτική, αφού διήρκησε για περίπου πενήντα χρόνια και αναπτύχθηκε με κοινό σημείο αναφοράς την αγάπη τους για την Ελλάδα. Η Ελλάδα αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της σχέσης τους και συνάμα έμπνευση, που φανερώνεται σε κάθε πτυχή του έργου τους. Τέσσερις ακόμη τόποι επισφράγισαν τη βαθιά φιλία τους: η Ύδρα, η Καρδαμύλη, η Κρήτη και η Κέρκυρα. Είναι ακριβώς οι τόποι που επέλεξαν να ζήσουν.

Σε αυτό όμως το χρονικό φιλίας, που ξεδιπλώνει τόσο η έκθεση Γκίκας – Craxton – Leigh Fermor: η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα όσο και η συνοδευτική έκδοση, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας ήταν εκείνος που σηματοδότησε τον πρώτο και τον τελευταίο σταθμό αυτής της «κοινής» διαδρομής. Η Ύδρα, εκεί όπου βρισκόταν το πατρογονικό αρχοντικό του Γκίκα, συνιστά το πρώτο σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή και στο έργο και των τριών φίλων. Και ύστερα από την αναπάντεχη καταστροφή του αρχοντικού, η Κέρκυρα. Από τη δεκαετία του ’70, νέος τόπος συνάντησης και δημιουργίας για τους Γκίκα, Craxton και Leigh Fermor, το παλιό ελαιοτριβείο στις Σινιές της Κέρκυρας. Εκεί ο Γκίκας θα δημιουργήσει ένα νέο «ειδυλλιακό σκηνικό», «ένα καταφύγιο μοναδικής ατμόσφαιρας και γοητείας», που θα μοιραστεί αλλά και θα εμπνεύσει και τους τρεις φίλους.