13/12/2021

Έκθεση “Η Ελλάς απαιτεί την ιστορικήν Πινακοθήκην της” στην Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου

Στις 13 Δεκεμβρίου 2021 μία ομάδα του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη επισκεφθήκαμε την Εθνική Πινακοθήκη.

Το επιβλητικό, μοντέρνο και συγχρόνως κλασικό κτήριο ανακαινίστηκε θαυμάσια και μας υποδέχθηκε με τη μνημειακών διαστάσεων, πολύχρωμη σύνθεση της Λαϊκής Αγοράς του Τέτση.

Προχωρήσαμε στη γυάλινη γέφυρα που ενώνει τα δύο κτήρια και προσφέρει εξαιρετικές εικόνες σε ένα κανάλι που τρέχει παράλληλα στα δύο κτήρια και κοσμείται με έργα του Ζογγολόπουλου και φτάσαμε στα σκίτσα του Karl Kratzeisen, ενός Γερμανού αξιωματικού, εικονογράφου και φιλέλληνα, που πολέμησε ως εθελοντής κατά την Ελληνική Επανάσταση και φιλοτέχνησε πορτραίτα μεγάλων μορφών του αγώνα, όπως οι Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Γεώργιος Καραϊσκάκης και άλλοι και τους ζητούσε να υπογράψουν κάτω από το πορτραίτο τους, διασώζοντας έτσι τη μορφή τους για τις επόμενες γενιές.

Στην επετειακή έκθεση με θέμα “το 1821 στη Ζωγραφική”, με την οποία εγκαινιάστηκε το νέο σύγχρονο κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης, συγκεντρώθηκαν εμβληματικά έργα με θέματα αντλημένα από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Στην έκθεση περιλαμβάνοντται έργα από το εργαστήριο των Αδελφών Μαργαρίτη, του Βρυζάκη, του Αλταμούρα και πολλών άλλων Ελλήνων, αλλά και ξένων συμπεριλαμβανομένου του Delacroix.

Επισκεφθήκαμε και τη μόνιμη έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης με έργα του 19ου αιώνα, στον πρώτο όροφο και έργα του 20ού στο δεύτερο όροφο.

Ξεναγός μας σ’ αυτήν την περιήγηση ήταν η Ιστορικός Τέχνης κυρία Μαρίνα Τομαζάνη, την οποία και θερμοευχαριστούμε.

Τίνα Στέα
Φωτογραφίες: Τίνα Στέα