24/11/2021

Έκθεση “Portals | Πύλη” στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη επισκεφθήκαμε το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο της Αθήνας στη Λένορμαν, το οποίο κτίσθηκε το 1930, αφού είχε καταστραφεί το 1928 από πυρκαϊά το πρώτο, που λειτούργησε στην περιοχή της οδού Αριστοτέλους. Ένα μεγάλο επιβλητικό κτήριο, στο οποίο, σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων και τον Πολιτιστικό Οργανισμό ΝΕΟΝ, παρουσιάζεται η έκθεση σύγχρονης τέχνης «PORTALS|ΠΥΛΗ».

Οι καλλιτέχνες που εκθέτουν είναι 18 Έλληνες και 59 από είκοσι επτά χώρες. Η σύλληψη της ιδέας και η εκτέλεση των καλλιτεχνημάτων είναι πολλές φορές εκπληκτική, τα υλικά που χρησιμοποιούν άλλα ευτελή και άλλα πολύτιμα όπως, μάρμαρο λευκό Carrara (Ιταλία). Παρουσιάζεται σε προθήκη, κεντημένη με το χέρι, η περίφημη Magna Carta του 1.215μΧ (αγγλικός καταστατικός χάρτης, σημαντικότατο έγγραφο για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου). Επίσης, παρουσιάζεται το εσωτερικό μονόχωρου διαμερίσματος φτιαγμένο με διάφανο υλικό,  το σαλόνι με το τζάκι και τη βιβλιοθήκη, το λουτρό και η κουζίνα. Η λεπτομέρεια σε εντυπωσιάζει.

Οι πολλαπλές ξεναγήσεις στις διάφορες αίθουσες του ημιώροφου και των ορόφων διήρκεσαν δύο ώρες περίπου. Άξιζε όμως, ο θεατής εκπλήσσεται και εντυπωσιάζεται! Ευχαριστούμε όλους, αλλά κυρίως τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου
Φωτ. Ρ. Τσιμπιροπούλου