08/07/2021

Επίσκεψη και ξενάγηση στην έκθεση «Το ’21 των Συλλεκτών» του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.

Οι Φίλοι πραγματοποίησαν σήμερα, Πέμπτη 8/7, την 1η επίσκεψη με ξενάγηση ύστερα από 8 μήνες λόγω των απαγορεύσεων από την πανδημία, στην επετειακή έκθεση του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού «Το ’21 των Συλλεκτών».
Την ξενάγηση έκανε ο κ. Νικήτας Σταυρινάκης, παλαιό και εκλεκτό μέλος των Φίλων και ένας εκ των τεσσάρων συλλεκτών, έργα των οποίων ανθολογημένα από τις ιδιωτικές των συλλογές βρίσκονται στην έκθεση.
Στην έκθεση εκτίθενται περισσότερα από 300 αντικείμενα, που συνδέονται με την Επανάσταση του 1821 και το κίνημα του Φιλελληνισμού τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Εντυπωσιακή είναι η ποικιλία τους: όπλα, υλικό αρχείου από την επαναστατημένη Ελλάδα, αντικείμενα όπως ρολόγια, βεντάλιες, βάζα κ.α., έργα τέχνης όπως πίνακες και χαρακτικά, καθώς και αντικείμενα πολυτελείας με παραστάσεις ηρώων και σκηνών του Αγώνα από τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά σαλόνια του 19ου αιώνα.
Αξίζει να επισημανθεί ότι τα αντικείμενα αυτής της έκθεσης βρίσκονται προσωρινά τοποθετημένα στις προθήκες και τις βάσεις των αντικειμένων της μονίμου συλλογής του Μουσείου – ειδικά αφιερωμένη στην προεπαναστατική Ελλάδα, την Επανάσταση και την ίδρυση του Νέου Ελληνικού Κράτους – τα οποία εκτίθενται αυτήν την περίοδο στη μεγάλη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη Πειραιώς «1821 Πριν και Μετά».
Οι Φίλοι ευχαριστούν θερμά τον κ. Σταυρινάκη για την θαυμάσια πραγματικά ξενάγηση, που τους προσέφερε.
Γιώργος Πισιμίσης