09/03/2022

Επίσκεψη με ξενάγηση  σε δύο μόνιμες εκθέσεις του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Την Τετάρτη 9/3 επισκεφθήκαμε με τους Φίλους του Μουσείου Μπενάκη τις δύο μόνιμες εκθέσεις στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα χρυσά κοσμήματα και τα γυάλινα όπου και ξεναγηθήκαμε από τον εξαίρετο αρχαιολόγο κ. Γιώργο Καββαδία.

ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ
Η συλλογή των χρυσών κοσμημάτων του Μουσείου είναι μία από τις σημαντικότερες στον κόσμο χάρη στην ποιότητα και μοναδικότητα των αντικειμένων που την αποτελούν.
Μαζί με τα κοσμήματα παρουσιάζονται αργυρά σκεύη, σφραγιδόλιθοι και έργα μικρογλυπτικής.
Σε είκοσι τέσσερις προθήκες εκτίθενται εξαίσια δημιουργήματα της χρυσοχοΐας από διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής  Ελλάδας..
Έχουν κατασκευαστεί κυρίως με την τεχνική της σφυρηλάτησης ή της χύτευσης και χρονολογικά καλύπτουν το διάστημα από τους γεωμετρικούς χρόνους έως τη ρωμαϊκή περίοδο.
Ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά εκθέματα συγκαταλέγονται το εξαιρετικής τέχνης χρυσό περιδέραιο από τα Σπάτα, 730 π. Χ., καθώς και οι θαυμαστής τέχνης μηλιακοί ρόδακες, 650 π. Χ., τα χρυσά ενώτια από την Ερέτρια 450. π. Χ., το στεφάνι με τα φύλλα κισσού από το Καστελόριζο 350 π. Χ. και άλλα.

ΓΥΑΛΙΝΑ
Η μακραίωνη διαδρομή της υαλουργίας αποτυπώνεται με πληρότητα στην πλούσια συλλογή των γυάλινων σκευών. Σκιαγραφείται η εξέλιξη της τέχνης του γυαλιού, που με τη διαύγεια, την πολυχρωμία και τη δύσκολη κατεργασία του, αποτέλεσε περιζήτητο και πολύτιμο υλικό ανά τους αιώνες.
Είναι μια εκλεκτή επιλογή από 210 γυάλινα αγγεία που χρονολογούνται από τους γεωμετρικούς έως τους υστεροβυζαντινούς χρόνους και προέρχονται από όλη την Ελλάδα.

Σοφία Ματσούκα
Φωτογραφίες Φάνης Ματσούκας