13/10/2019

Επίσκεψη με ξενάγηση σε βυζαντινά μνημεία της Ανατολικής Κορινθίας

Την Κυριακή 13/10/2019 οι Φίλοι αναχωρήσαμε με πούλμαν, νωρίς το πρωί, από την Πλ. Ρηγίλλης για μια μονοήμερη επίσκεψη με ξενάγηση σε βυζαντινά μνημεία της Ανατολικής Κορινθίας. Μαζί μας ήταν ο κ. Σταύρος Αρβανιτόπουλος Δρ Βυζαντινολόγος, ο οποίος μας ξενάγησε εξαιρετικά , όπως πάντα.
Πρώτα επισκεφθήκαμε το Καθολικό της Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου, 12ος αιώνας. Πρόκειται περί Σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο, με θαυμάσιες αναλογίες και εξαιρετικά δομημένη τοιχοποιία. Μας εντυπωσίασαν ο ορειχάλκινος σταυρός που στέκεται στο τρούλο από την αρχή της κατασκευής του ναού (Εποχή Κομνηνών) και οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του (16ος αι.). Έχει ανεγερθεί πάνω σε ένα ιερό της Αφροδίτης και βρίσκεται στο Σοφικό (παλαιότερη ονομασία Πηγή).
Ακολούθως μεταβήκαμε στο Ναό των Ταξιαρχών, σ΄ένα υπέροχο ναό μέσα σε έναν ελαιώνα, στη περιοχή Σοφικού. Επίσης του 12ου αιώνα, εποχής Κομνηνών με εξαιρετική λιθοδομή.
Συνεχίσαμε για την Αγία Τριάδα. Ένα ξωκλήσι πραγματικά κόσμημα του 13ου αιώνα (Παλαιολόγια περίοδος), πιθανόν ιδιωτικό. Σταυρεπίστεγος, μονόχωρη Βασιλική, με κατεστραμμένες τις τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ναού.
Τέλος ξεναγηθήκαμε στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Στειρίου, στα Βόρεια του Κόρφου, όπου είχε μονάσει ο Όσιος Λουκάς. Πρόκειται για ένα ναό του 11ου αιώνα, τετράστυλο σταυροειδή εγγεγραμμένος, πραγματικά εντυπωσιακός, με ένα μοναδικό τρούλο. Ο καλύτερα σωζόμενος βυζαντινός ναός της περιοχής, μετά και την πρόσφατη ανακαίνισή του από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ (2015). Στο εσωτερικό του ναού σώζονται τοιχογραφίες του 17ου αιώνα.
Γευματίσαμε σε εστιατόριο της περιοχής και επιστρέψουμε στην Αθήνα αργά το απόγευμα.
Τους Φίλους συνόδεψε ο Γιώργος Πισιμίσης.
Φωτογραφίες & κείμενο : Γιώργος Πισιμίσης.