23/06/2022

Επίσκεψη με ξενάγηση στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη επισκεφθήκαμε το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ στην Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου και ξεναγηθήκαμε από τον διευθυντή του καθηγητή κ. Πλάτωνα Πετρίδη και την αρχαιολόγο κα Αλεξάνδρα Σφυρόερα. Οι Διδακτικές Συλλογές του Μουσείου, όπως μας είπε ο κ. Πετρίδης, άρχισαν να συγκροτούνται με τη μέριμνα των καθηγητών της Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα. Η δημιουργία τους οφείλεται σε δωρεές και δανεισμούς μουσείων, εφορειών αρχαιοτήτων και ιδιωτών. Το 1941 συγκροτήθηκε το «Παράρτημα των Διδακτικών Συλλογών Αρχαιολογίας», το οποίο μετονομάσθηκε σε Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης το 1986. Το 1994 το Μουσείο εγκαινιάσθηκε στους χώρους του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής στην Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου, όπου και το επισκεφθήκαμε. Στον τεράστιο χώρο του Μουσείου είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στις προθήκες με τις Συλλογές Προϊστορικής και Κλασικής Αρχαιολογίας, καθώς και σε αυτές της Διαχρονικής, Διαμεσογειακής και Βυζαντινής Κεραμικής και Μικροτεχνίας. Επίσης, οι Συλλογές Βυζαντινής Ζωγραφικής, Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας, Πετρωμάτων, Μεταλλευμάτων και Αρχαίας Τεχνολογίας ήσαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

Σε ιδιαίτερο χώρο είδαμε τις προθήκες με τη δωρεά της κυρίας Ελένης Μαρτίνου. Η εν λόγω συλλογή περιλαμβάνει μικρές και μεγάλες ληκύθους, λευκές, ερυθρόμορφες ή μελανόμορφες, λυχνάρια μετάλλινα ή λίθινα, πάμπολλες Ταναγραίες διαφόρων μεγεθών, κάτοπρα και άλλα πολλά αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Σε μία πλευρά της τεράστιας αίθουσας εκτίθεται και μεγάλη ξύλινη μακέτα του ανακτόρου της Κνωσού.

Η κυρία Σφυρόερα είχε την καλοσύνη να μας ξεναγήσει, σε άλλο χώρο του Μουσείου, στη Συλλογή Αρχαίας Γλυπτικής, Επιγραφικής και Εκμαγείων, η οποία περιλαμβάνει αντίγραφα αρχαίων ελληνικών γλυπτών, που βρίσκονται κυρίως σε μουσεία του εξωτερικού (Βρετανικό Μουσείο, Λούβρο, Γλυπτοθήκη Μονάχου κ.ά.) αλλά και της Ελλάδας (ο κούρος του Σουνίου, ο ίππος του Αρτεμισίου κ.ά.).

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς το Αρχαιολογικό Πάρκο της Πανεπιστημιόπολης. Η κα Σφυρόερα μας ξενάγησε στον ειδικά διαμορφωμένο ημιυπαίθριο χώρο, όπου εκτίθενται αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που αποκαλύφθηκαν στις ανασκαφές κατά την κατασκευή του Μετρό στο Σύνταγμα. Είδαμε ένα λάκκο χύτευσης χάλκινων έργων της Κλασικής Εποχής, τον κεντρικό πυρήνα μεγάλου λουτρικού συγκροτήματος της αυτοκρατορικής εποχής, παρόδιο ταφικό βάθρο, τρείς σαρκοφάγους, τμήμα της οδού που οδηγούσε στα Μεσόγεια, τον αγωγό παροχέτευσης του Ηριδανού ποταμού και άλλα πολλά. Ευχαριστήσαμε θερμότατα τον καθηγητή κ. Πλάτωνα Πετρίδη και την κα Αλεξάνδρα Σφυρόερα γι’ αυτή τη μαραθώνεια ξενάγηση που μας προσέφεραν.

Μετά επισκεφθήκαμε τη βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής, η οποία στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα 7 ορόφων. Οι αρχιτέκτονες του έργου είναι η Εταιρεία «Antonis Noukakis Architects», όπως μας πληροφόρησε ο υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης κ. Γεράσιμος Τουρκογιάννης. Ο κ. Τουρκογιάννης μας είπε ακόμη ότι το κτήριο αντέχει σε περίπτωση σεισμού 11 ρίχτερ και είναι και εύκολα μετατρέψιμο σε Νοσοκομείο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η συλλογή της βιβλιοθήκης καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων των ανθρωπιστικών σπουδών και περιλαμβάνει ποικίλες κατηγορίες υλικού. Η ελληνική γλώσσα (λογοτεχνία, φιλοσοφία), η ελληνική ιστορία και τέχνη αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της. Η λατινική γραμματεία, οι ευρωπαϊκές γλώσσες και λογοτεχνίες, η παιδαγωγική επιστήμη, η ψυχολογία, η μουσική και το θέατρο συμπληρώνουν την εκτεταμένη συλλογή που αγγίζει τα 500.000 τεκμήρια (βιβλία και περιοδικά). Η βιβλιοθήκη διαθέτει και ειδικές συλλογές, σπάνιο και πολύτιμο έντυπο υλικό, καθώς και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Επιπροσθέτως, η βιβλιοθήκη είναι και δανειστική, διαθέτει αναγνωστήρια για όλους τους φοιτητές καθώς και ατομικούς χώρους μελέτης.

Ευχαριστήσαμε θερμότατα για την εξαιρετική ξενάγησή μας σε όλους τους χώρους του τεράστιου κτηρίου τον κ. Τουρκογιάννη και την κ. Ακριβοπούλου και αποχωρήσαμε ενθουσιασμένοι.

Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου
Φωτογραφίες: Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου