10/04/2019

Επίσκεψη με ξενάγηση στη Γερμανική Ευαγγελική Εκκλησία

Την Τετάρτη 10 Απριλίου, οι Φίλοι επισκεφθήκαμε κατ’ αρχήν το κτίριο της Γερμανικής παροικίας (1930) όπου η Υπεύθυνη του χώρου κ. Hilde Νικολοπούλου – στην αίθουσα συγκεντρώσεων – μας μίλησε διεξοδικά για το ναό που βρίσκεται ακριβώς απέναντί του, για την ιστορία και την αρχιτεκτονική του.
Πρόκειται για ένα «μοντέρνο» κτίριο (1931-1934) – λιτού και αυστηρού χαρακτήρα, σε ρυθμό bauhaus – συνδεδεμένο με την παρουσία της γερμανικής κοινότητας, που έχει ιστορία πάνω από 150 χρόνια στην Αθήνα. Ήταν μία καινοτομία ο μοντέρνος ρυθμός της, που θύμιζε τα νέα σπίτια της Αθήνας, που έχτιζαν σε προάστια, κυρίως, οι αρχιτέκτονες της αστικής τάξης. Βρίσκεται σε μια προνομιούχο γωνιά της Αθήνας στους πρόποδες του Λυκαβηττού, πάνω από το Γαλλικό Ινστιτούτο, απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών. Μέσα στο ναό υπάρχουν εξαιρετικά βιτρό, σε γεωμετρικά σχέδια της art deco – που φέρουν ημερομηνία 1933 και την υπογραφή του εικονογράφου, ζωγράφου και συγγραφέα Walter von Rückteschell (1882-1941).
Στο ναό δίνονται κατά καιρούς συναυλίες χάρη στο εκκλησιαστικό όργανο, που έχει 1.000 σωλήνες. Ο οργανίστας κ. Χρίστος Παρασκευόπουλος, έπαιξε για εμάς κάποια μουσικά κομμάτια.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την θαυμάσια πευκόφυτη αυλή της εκκλησίας. Τέλος ενημερωθήκαμε ότι, στον υπόγειο χώρο της εκκλησίας φιλοξενούνται 11 πρόσφυγες που προετοιμάζονται κατάλληλα για τη προσεχή μετεγκατάστασή τους στη Γερμανία.
Ευχαριστούμε θερμά την η κ. Hilde Νικολοπούλου και τον κ. Χρίστο Παρασκευόπουλο για την εξαιρετική ξενάγηση και την φιλοξενία.
Τους Φίλους συνόδεψε ο κ. Γιώργος Πισιμίσης (κείμενο και φωτογραφίες)