08/12/2022

Επίσκεψη με ξενάγηση στη μνημειακή τοιχογραφία του Φώτη Κόντογλου, Δημαρχείο Αθηνών

Την 08,12,2022, οι “Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη”, επισκεφθήκαμε το εντυπωσιακό μέγαρο του Δημαρχείου, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, μπροστά στην πλατεία Κοτζιά.
Το Δημαρχείο κατασκευάστηκε το 1874 σε σχέδια του Παναγιώτη Κάλκου και ανήκει στον αυστηρό νεοκλασικό ρυθμό. Στο εσωτερικό του διακοσμείται με ξεχωριστά έργα γνωστών Ελλήνων ζωγράφων, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει η γνωστή ελαιογραφία του 19ου αιώνα που απεικονίζει τον Απόστολο Παύλο να διδάσκει στους Αθηναίους τη χριστιανική θρησκεία. Επίσης τους τοίχους κοσμούν πορτραίτα των πρώην Δημάρχων της πόλης μας και εκτός από τα χειρόγραφα αρχεία πρακτικών που σώζονται έως σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν και να δουν τις εξαιρετικές τοιχογραφίες των Γουναρόπουλου και Κόντογλου, καθώς και την αίθουσα Κόντογλου.
Γύρω από την πλατεία μπορεί να δει κανείς και άλλα εντυπωσιακά κτίρια, όπως της Εθνικής Τράπεζας, ενώ στην περιφέρειά αυτής έχουν αποκαλυφθεί αρχαίοι τάφοι, εργαστήρια κεραμικής, και μία πύλη των τειχών της πόλης.
Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη για την φιλοξενία και για την δυνατότητα που μας έδωσε να περιηγηθούμε στο κτίριο, το οποίο σημειωτέον λόγω και των εορτών ήταν εντυπωσιακά στολισμένο στο εσωτερικό του, καθώς και την εξαιρετική ιστορικό Τέχνης, κα Άρτεμη Σκουμπουρδή, η οποία μας ξενάγησε στο Δημαρχείο και μας παρουσίασε την ιστορία της συγκεκριμένης περιοχής.

Κείμενο: Νεκταρία-Ελευθερία Φιλντίση
Φωτογραφίες: Νεκταρία- Ελευθερία Φιλντίση & Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου