18/09/2019

Επίσκεψη με ξενάγηση στη μόνιμη Βυζαντινή Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη

Την Τετάρτη 18/9 – πρώτη ημέρα έναρξης του 3ου ετήσιου προγράμματος εκδηλώσεων των Φίλων (Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2019) – επισκεφθήκαμε τη μόνιμη Βυζαντινή Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου (Κουμπάρη 1). Ξεναγηθήκαμε εξαιρετικά από την κ. Μάρα Βερυκόκου, υπεύθυνη της συλλογής.
Στην συλλογή καταγράφεται το πέρασμα από τον Ελληνισμό της αρχαιότητας στο νεότερο Ελληνισμό σε δύο ενότητες. Στην πρώτη παρατίθενται έργα μικροτεχνίας, σκεύη εκκλησιαστικής & καθημερινής χρήσης ενώ στη δεύτερη βλέπουμε τις γνωστές βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες και ανάμεσά τους δύο μοναδικές εικόνες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.
Πολυάριθμα οικιακά σκεύη (από τον 4ο έως τον 7ο αιώνα), μας δίνουν την εικόνα του νοικοκυριού της Ύστερης Αρχαιότητας δίπλα σε φωτιστικά, λυχνάρια και πολυκάνδηλα κεραμικά ή χάλκινα. Επίσης εκτίθενται αρκετά ασημένια πιάτα που χρονολογούνται από τα τέλη του 6ου και τις αρχές του 7ου αιώνα.
Τέλος, πολυάριθμα είναι και τα λειτουργικά εκκλησιαστικά σκεύη της πρώιμης περιόδου, θυμιατήρια και άγια ποτήρια, ενώ γοητευτήκαμε από το βυζαντινό κόσμημα, που συνεχίζει τις γνωστές ρωμαϊκές φόρμες και τεχνικές με τα χρυσά περιδέραια και σκουλαρίκια, στολισμένα με ζαφείρια, αμέθυστους, σμαράγδια και μαργαριτάρια, καθώς επίσης περίτεχνα βραχιόλια και δαχτυλίδια με χριστιανικά σύμβολα.
Τους Φίλους συνόδεψε ο Γιώργος Πισιμίσης.