19/12/2019

Επίσκεψη με ξενάγηση στην έκθεση «Christian Zervos & Cahiers d’art. H αρχαϊκή στροφή»

Την Πέμπτη 19/12/2019 επισκεφθήκαμε την έκθεση «Christian Zervos & Cahiers d’art. H αρχαϊκή στροφή» στο Μουσείο Μπενάκη, (Πειραιώς).
Πρόκειται για μια έκθεση του Μουσείου Μπενάκη σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και το μουσείο Zervos στο Vézelay της Γαλλίας, με σκοπό να φωτίσει το εύρος και τη σημασία του έργου του ελληνικής καταγωγής εκδότη και κριτικού Christian Zervos. Επίσης να παρουσιάσει τη συμβολή του στη διαμόρφωση της μοντέρνας τέχνης, στην πρόσληψη του κυβισμού και του έργου του Picasso, στην καθιέρωση ρηξικέλευθων εκδοτικών πρακτικών, στην ανάδειξη της προκλασικής αρχαιολογίας αλλά και στο εγχώριο ρεύμα της ελληνικότητας.
Ξεναγηθήκαμε εξαιρετικά από την Επιμελήτρια της έκθεσης κα Πωλίνα Κοσμαδάκη στις δύο παράλληλες διαδρομές της. Την πρώτη που αφορά την πορεία του Zervos και τη σημασία των εκδόσεων και των εκθέσεών του στο χώρο της τέχνης, της κριτικής αλλά και της αρχαιολογίας στο Παρίσι και την Αθήνα από το 1926 έως το 1970 και την δεύτερη που επικεντρώνεται σε εμβληματικά έργα από την προσωπική του συλλογή, τα οποία αντιπροσωπεύουν τις καλλιτεχνικές κατευθύνσεις του, τις προτεραιότητες και τις προτιμήσεις του σε επίπεδο καλλιτεχνών και κινημάτων. Η συλλογή αυτή, που φυλάσσεται στο μουσείο του Vézelay, ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Zervos υπήρξε εκδότης του 33τομου καταλόγου όπου παρουσιάζεται όλο το έργο του καλού του φίλου Πάμπλο Πικάσο και στην έκθεση εκτίθενται 60 περίπου σπάνια και μοναδικά έργα μοντέρνας τέχνης από την προσωπική του συλλογή, έργα καλλιτεχνών όπως οι: Matisse, Miró, Picasso, Laurens, Calder, Lam, Kandinsky, Γκίκας, Σκλάβος, Giacometti, κ.ά.
Τους Φίλους συνόδεψε η Κατερίνα Αγραφιώτη.
Φωτογραφίες : Γιώργος Πισιμίσης