12/04/2019

Επίσκεψη με ξενάγηση στην έκθεση «Δημοσθένης Σκουλάκης. Ένας μεγάλος αντιφατικός»

Την Παρασκευή 12 Απριλίου, οι Φίλοι επισκεφθήκαμε την έκθεση, που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).
Το αφιέρωμα αυτό του Μουσείου Μπενάκη για τα 50 χρόνια δημιουργίας του Δημοσθένη Σκουλάκη (1957-2014) αποτυπώνει μια αναδρομή, η οποία συμπεριλαμβάνει αντιπροσωπευτικά δείγματα από το ευρύ φάσμα της καλλιτεχνικής του πορείας.
Στην έκθεση αυτή – που πραγματοποιήθηκε με την ευγενική παραχώρηση Μουσείων, Ιδρυμάτων, Πινακοθηκών, ιδιωτών και συλλεκτών – περιλαμβάνεται ένας αρκετά μεγάλος αριθμός από τα πιο σημαντικά έργα του . Περιλαμβάνει περίπου 100 έργα ζωγραφικής ξεκινώντας από την πρώιμη περίοδό του το 1957, την περίοδο της πολιτικής του ζωγραφικής (1960-1967), την περίοδο αυτοεξορίας του σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά (1967-1972) καθώς και τον κύριο όγκο της δουλειάς του στην Ελλάδα (1981-2009).
Όπως μας επεσήμανε η επιμελήτρια της έκθεσης κα Ελένη Αθανασίου – που μας ξενάγησε – επίκεντρο της έρευνάς του υπήρξε ο Άνθρωπος, ιδωμένος μέσα από μια κριτική ρεαλιστική κοινωνικοπολιτική προσέγγιση. Η θεματολογία του απαρτίζεται από πρόσωπα της δημοσιότητας, πρόσωπα φίλων καλλιτεχνών αλλά και πρόσωπα του οικείου περιβάλλοντός του, αυτοπροσωπογραφίες, εικόνες από εφημερίδες και περιοδικά, κούκλες μοδίστρας, ιπτάμενα ψάρια, σφαίρες, διαδηλώσεις, διαδρομές στον υπόγειο, επανεγγραφές σημαντικών έργων της ιστορίας της τέχνης κ.ά., αποτυπωμένα μέσα από μια κριτική κοινωνικοπολιτική ματιά, ενίοτε μεταφυσική και σαρκαστική.
Οι Φίλοι ευχαριστούμε θερμά για την κα Ελένη Αθανασίου για την πραγματικά εξαιρετική της ξενάγηση , εμπλουτισμένη με μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης.
Τους Φίλους συνόδεψε ο Γιώργος Πισιμίσης.