01/11/2022

Επίσκεψη με ξενάγηση στην έκθεση Ελευσίνα. Ωμό Μουσείο, Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς

Η ξενάγηση μας στο «Ωμό Μουσείο» έγινε σε χώρο του Μουσείου όπου ομιλούντα πορτρέτα ανθρώπων που έχουν συνδέσει τη ζωή τους με την Ελευσίνα ξετυλίγουν την άγνωστη ιστορία της πόλης. Στην έκθεση είδαμε σημαντικά εκθέματα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη καθώς και φωτογραφικές εικόνες από την Ελευσίνα που αποτυπώνονται από διάσημους Έλληνες και ξένους φωτογράφους. Αποσπάσματα από ιστορίες των κατοίκων και αναφορά στην βιομηχανική ζώνη της πόλης κοσμούν τους τοίχους της έκθεσης. Επιπλέον διαβάσαμε κείμενα που γράφθησαν για την πόλη της Ελευσίνας από αξιόλογους Έλληνες ποιητές και λογοτέχνες. Η Ελευσίνα είναι μία πόλη 3.000 χρόνων στο Θριάσιο Πεδίο με απίστευτο πολιτιστικό ενδιαφέρον και σημαντικά γεγονότα της ιστορίας μας, όπως την εκβιομηχάνιση του 19ου αιώνα.
Την δεκαετία του ‘80, η εργατούπολη της Ελευσίνας σημαδεύτηκε από την αποβιομηχανοποίηση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα αυτής την ανεργία. Η Ελευσίνα είναι μια πόλη, της οποίας η πραγματική αξία δεν έχει αποτυπωθεί στην συνείδησή μας , λόγω του γεγονότος ότι δεν μας είναι γνωστή η ιστορία της.
Η ξενάγησή μας πραγματοποιήθηκε από την αξιότιμη πρόεδρο της Εταιρείας «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα» κα Δέσποινα Γερουλάνου, την οποία και ευχαριστούμε θερμότατα.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Κείμενο – Φωτογραφίες Φιλντίση Νεκταρία Ελευθερία