29/05/2019

Επίσκεψη με ξενάγηση στην έκθεση «Γιώργος Ζογγολόπουλος. Το Όραμα μιάς Δημόσιας Γλυπτικής» στο ΚΠΙΣΝ

Την Τετάρτη 29 Μαΐου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη με ξενάγηση από τον κ. Άγγελο Μωρέτη Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Γ. Ζογγολόπουλος, στην έκθεση «Γιώργος Ζογγολόπουλος- Το Όραμα μιάς Δημόσιας Γλυπτικής» που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταυρός Νιάρχος σε συνεργασία με το Ίδρυμα.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη αποκλειστικά σε δημόσια γλυπτά του εμβληματικού καλλιτέχνη και εκπρόσωπο της γενιάς του ’30, με σημαντικό και αναγνωρισμένο έργο, τα οποία βρίσκονται εγκατεστημένα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το έργο του εκτείνεται σε μια περίοδο περίπου οκτώ δεκαετιών, παρουσιάζοντας μεγάλη ποικιλία, ευρεία θεματογραφία και τάση για συνεχή ανανέωση.

Από τη δεκαετία του ‘50 παρατηρείται αλλαγή πάνω στην τεχνική του που τον στρέφει σταδιακά προς την αφαίρεση, αν και τα γλυπτά του παραμένουν ανθρωποκεντρικά.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Ζογγολόπουλος ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες καλλιτέχνες που ασχολήθηκε με την κινητική τέχνη θέλοντας να συνδυάσει την τέχνη με την τεχνολογία. Δημιουργεί εκείνη την εποχή τα πρώτα του κινητικά γλυπτά και χρησιμοποιεί το νερό στα έργα του που, στην πλειονότητά τους, δομεί με ανοξείδωτο χάλυβα.

Είδαμε τις μακέτες έργων που είναι εγκατεστημένα σε διάφορα μέρη του κόσμου, καθώς και άλλα που δεν πραγματοποιήθηκαν και στεγάζονται στο Ίδρυμα Γεώργιος Ζογγολόπουλος.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Μωρέτη για την εξαιρετική ξενάγηση.

Αθηνά Κυρτάτα