09/05/2019

Επίσκεψη με ξενάγηση στην έκθεση «Οι Δρόμοι της Αραβίας. Αρχαιολογικοί Θησαυροί από τη Σαουδική Αραβία»

Την Πέμπτη 9/5, οι Φίλοι πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στη θαυμάσια αυτή έκθεση. Μέσα από τα ευρήματα αποκαλύπτονται οι ιστορικές διαδρομές της Αραβικής χερσονήσου από την προϊστορική εποχή έως και τον 2ο αιώνα.

Οι εμπορικές και προσκυνηματικές οδοί αποτελούν τους κυριότερους άξονες που διατρέχουν την έκθεση. Το εμπόριο αναπτύχθηκε από τον 8ο αιώνα π. Χ. κυρίως για τη μεταφορά του περιζήτητου θυμιάματος από τις νότιες και δυτικές ακτές της Αραβίας προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Για πολλούς αιώνες καραβάνια με καμήλες μετέφεραν μπαχαρικά, αρώματα, υφάσματα και πολύτιμους λίθους από την Ινδία και την νοτιοανατολική Ασία ενώ γυάλινα αντικείμενα, κεραμικά και λατρευτικά αγαλματίδια έφθαναν στην Αραβία. Οι ανταλλαγές αυτές διαφαίνονται μέσα από πολυάριθμα αντικείμενα εμπνευσμένα από τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό.

Η έκθεση εμπλουτίζεται με σπάνια έργα ισλαμικής τέχνης καθώς η άνοδος και η εξάπλωση του Ισλάμ τον 7ο αιώνα μετέτρεψε τους δρόμους του εμπορίου σε προσκυνηματικούς δρόμους με τη Μέκκα θρησκευτικό κέντρο.

Τον υπέροχο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό έχει αναλάβει ο σκηνογράφος Νίκος Πετρόπουλος και την οργάνωση της έκθεσης η υπεύθυνη του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης κα Μίνα Μωραϊτου.

Η ξενάγηση στην έκθεση έγινε από την κα Γκρέττα Βασιλείου.

Τους Φίλους συνόδευσε η κα Σοφία Ματσούκα.