31/01/2022

Επίσκεψη με ξενάγηση στην έκθεση ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571 – 450 Χρόνια από «τη μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών»

Τη Δευτέρα, στις 31 Ιανουαρίου 2022 μία ομάδα των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη επισκεφθήκαμε στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο την περιοδική έκθεση με θέμα: Ναύπακτος 1571 – 450 χρόνια από “τη μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών” που εντάσσεται  στο αφιερωματικό πρόγραμμα του μουσείου αυτού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Η ναυμαχία, από τις σημαντικότερες στην ευρωπαϊκή ιστορία, έλαβε χώρα στις Εχινάδες Νήσους, που στα φραγκολεβαντίνικα λέγονταν Κουρτζουλάροι.
Είδαμε ευρήματα από το μοναδικό ισπανικό ναυάγιο του 16ου αιώνα στις ελληνικές θάλασσες από την εποχή της ισπανικής θαλασσοκρατίας λίγο μετά τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.
Μάθαμε για τους πρωταγωνιστές της Ιεράς Συμμαχίας και της Ναυμαχίας, αλλά και για τους επώνυμους και ανώνυμους πολεμιστές. Στους πρώτους συγκαταλέγεται ο Θερβάντες, που στη Ναυμαχία έχασε το χέρι του και στη συνέχεια αιχμαλωτίστηκε, και στους δεύτερους οι ερέτες των γαλερών που ήταν αλυσοδεμένοι στα κουπιά και η ζωή τους ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την τύχη του σκάφους το οποίο υπηρετούσαν.
Ακούσαμε για τα λάβαρα χριστιανών και Οθωμανών, είδαμε ακρόπρωρα, αντικείμενα και όπλα και θαυμάσαμε εικόνες που έχουν συνδεθεί με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, όπως την Παναγία του Ροζάριο και την Αγία Ιουστίνη. Το κεντρικό έργο της έκθεσης είναι η απεικόνιση της Ναυμαχίας από τον Κλώντζα με τίτλο “το κομπατιμέντο των Κουρτζουλάρων”. Συζητήσαμε την επίδραση της Ναυμαχίας στις καλές τέχνες, τον κινηματογράφο, τα κόμικς, τον φιλοτελισμό, μέχρι και τη σύγχρονη μουσική ραπ.
Φωνή στα εκθέματα, λίγα πρωτότυπα αντικείμενα και κυρίως αναπαραστάσεις, έδωσε η αρχαιολόγος του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου, κυρία Έφη Μεραμβελιωτάκη, την οποία ευχαριστούμε πολύ.

Τίνα Στέα