11/05/2018

Επίσκεψη με ξενάγηση στην έκθεση “Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο”

Την Παρασκευή 11/5 , οι Φίλοι επισκεφθήκαμε την έκθεση «Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο» στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς.

Με ξεναγό τον Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη κ. Γιώργη Μαγγίνη περιδιαβήκαμε την εξαιρετική έκθεση – που επιμελήθηκε ο ίδιος – του διάσημου Ελβετού φωτογράφου (1858‒1946) ο οποίος προσκλήθηκε στην Αίγυπτο το 1929 από τον βασιλιά Φουάντ Α΄ προκειμένου να συγκεντρώσει φωτογραφικό υλικό για την πολυτελή έκδοση με τίτλο Égypte (1932) με εικόνες οι οποίες αναφέρονταν τόσο στη μακραίωνη ιστορία της χώρας όσο και στην ταυτότητα του νεοσύστατου αιγυπτιακού κράτους.
Σε επόμενη μετάβασή του στην Αίγυπτο (1933) επισκέφθηκε για δεύτερη φορά την χερσόνησο του Σινά και τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, ακολουθώντας τη διαδρομή των Ισραηλιτών έτσι όπως καταγράφεται στη βιβλική «Έξοδο». Οι εικόνες από το ταξίδι αυτό καθώς και οι εκτενείς χειρόγραφες σημειώσεις που κράτησε χρησίμευαν για μία νέα έκδοση, παρόμοια με το Égypte, που δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε.
Η έκθεση επικεντρώνεται στο φωτογραφικό του έργο για τα δυο αυτά βιβλία και διερευνά την εξελικτική πορεία της αισθητικής του καταξιωμένου φωτογράφου. Οι ζωγραφικές και ατμοσφαιρικές εικόνες του βιβλίου που προέκυψαν από το πρώτο ταξίδι συνδιαλέγονται με τις φωτογραφικές του αναζητήσεις στο Όρος Σινά λίγα χρόνια αργότερα. Στη προχωρημένη ηλικία των εβδομήντα ετών, ο Boissonnas φαίνεται να επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στη γεωμετρική αφαίρεση, σε λοξές γωνίες λήψης και σε συνθήκες δραματικού φωτισμού.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γιώργη Μαγγίνη για την πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα και αναλυτική ξενάγησή του !
Συνόδεψε τους Φίλους και φωτογράφησε ο Γιώργος Πισιμίσης