11/02/2022

Επίσκεψη με ξενάγηση στην έκθεση «Παπαδοπούλου 100. Η ιστορία της Εταιρείας 1922-2022»

Τη Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη ξεναγηθήκαμε στην εκατόχρονη ιστορία της εταιρείας Παπαδόπουλου (1922-2022) στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από την επιμελήτρια της έκθεσης κ. Ερατώ Κουτσουδάκη την οποία ευχαριστούμε πολύ.

Μέσα από τη διαδρομή 1.000 τ. μ. και 10 διαδοχικές ενότητες, η μουσειολογική αφήγηση καλεί τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι που περιλαμβάνει περισσότερα από 300 εκθέματα, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και διαδραστικούς σταθμούς.

Λένε ότι η ελληνική επιχείρηση πάσχει από τα τρία δέλτα: η πρώτη γενιά δημιουργεί, η δεύτερη διατηρεί και η τρίτη διαλύει με ελάχιστες εξαιρέσεις. Μια απο αυτές τις εξαιρέσεις είναι η οικογένεια Παπαδόπουλου.
Η σκυτάλη έχει περάσει από παππού σε δισέγγονα – τέσσερις γενεές – με άριστα αποτελέσματα.
Αναγκάστηκαν να έλθουν το 1922 από την Κωνσταντινούπολη με εφόδιο της γνώσεις στο πεδίο. Με τη μετοίκηση των Παπαδόπουλων στην Ελλάδα, αρχίζει στη χώρα μας και η ιστορία του ίδιου του μπισκότου.
Το πρώτο – και γνωστότερο έως σήμερα – προϊόν είναι το περίφημο Πτι-Μπερ.
Παρά τους κλυδωνισμούς μέσα σε αυτά τα 100 χρόνια, η μπισκοτοποιία έκανε άλματα και το όνομά της ταυτίστηκε με τις πιο γλυκές παιδικές μας αναμνήσεις.
Αξίζει η επίσκεψη στην έκθεση, όπου βλέπει κανείς όλες τις πτυχές που την απαρτίζουν: την ιστορία της, τις πρώτες ύλες, τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων της, τη σημασία του εμπορικού σήματός της, τις φάσεις ανάπτυξή της, την οργάνωσή της.
Παράλληλα με τους βασικούς σταθμούς της ιστορίας της, βλέπουμε και την ιστορία της Ελλάδας, μέσα από ένα πλούσιο σε εκθέματα χρονολόγιο, καθώς και την παγκόσμια εξέλιξη στη βιομηχανία μπισκότων.

Ένα από τα πολυτιμότερα τεκμήρια του ιστορικού αρχείου της εταιρείας, είναι αποσπάσματα της αλληλογραφίας δύο αδελφών Παπαδόπουλων το διάστημα 1948-1953. Εδώ, ο επισκέπτης μπορεί να αντιληφθεί τη φιλοσοφία και τον χαρακτήρα των ιδρυτών της και να ερμηνεύσει τους λόγους της εκατόχρονης επιτυχίας τους.

Σοφία  Ματσούκα
Φωτογραφίες : Φάνης Ματσούκας