23/02/2022

Επίσκεψη με ξενάγηση στην έκθεση «Σωτήρης Σόρογκας. Ο χρόνος της μνήμης στον εικαστικό λόγο του»

Σωτήρης Σόρογκας- Ο χρόνος μνήμης στον εικαστικό λόγο του

Στις 23 Φεβρουαρίου οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη επισκεφθήκαμε το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι που παρουσιάζει ένα εικαστικό αφιέρωμα στον διακεκριμένο ζωγράφο Σωτήρη Σόρογκα με τίτλο: Σωτήρης Σόρογκας – Ο χρόνος της μνήμης στον εικαστικό λόγο του.
Στην έκθεση παρουσιάζονται σε πέντε θεματικές ενότητες, 28 έργα του μεγάλων διαστάσεων τα οποία ανήκουν στη συλλογή του Ιδρύματος και καλύπτουν τις κυριότερες φάσεις της καλλιτεχνικής πορείας του ζωγράφου.
Η λιτή χρωματική γκάμα κυριαρχεί στους πίνακές του, όπου ισορροπεί ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, το λευκό και το μαύρο.
Η έκθεση είναι κατανεμημένη σε πέντε ενότητες :
«ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ», σαν φωτογραφικοί πίνακες αποτελούν μέρος της δουλειάς του από το 1958, έχουν συμβολική σημασία με αναφορές στον ανθρώπινο μόχθο.
«ΤΑ ΑΛΟΓΑ», φιγούρες μιας υπαρξιακής αγωνίας που αναδύονται μέσα από το κυρίαρχο λευκό με το βλέμμα τους στραμμένο προς τα πίσω, εκφράζοντας την επιθυμία για αναζωογόνηση και ένα νέο ξεκίνημα.
«ΤΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ», πηγάδια, μαύρες τρύπες που αναζητούν διέξοδο προς το φως.
«ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΞΥΛΑ» και τα σαπιοκάικα, μια αναφορά στη θνησιμότητα της ύλης και τη φθορά του χρόνου.
«ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ», ζωγραφισμένα με ήπιες φωτοσκιάσεις έχουν χαρακτήρα επιτύμβιων, που επιδιώκουν την απαθανάτιση της ψυχικής ταυτότητας του προσωπογραφούμενου.
Η ζωγραφική του έχει βαθιές καταβολές στην παράδοση την οποία ο διαπρεπής ζωγράφος επικαλείται και ενσωματώνει στο έργο του.
Ο Σωτήρης Σόρογκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών και αργότερα έγινε καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Το 2004 τον βράβευσε η Ακαδημία για το σύνολο της καλλιτεχνικής του προσφοράς.
Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από την κ. Κωνσταντίνα Δούκα την οποία και ευχαριστούμε.
Σοφία Ματσούκα
Φωτογραφίες Φάνης Ματσούκας