02/02/2022

Επίσκεψη με ξενάγηση στην έκθεση «Θεόφιλος. Ο Τσολιάς της Ζωγραφικής»

Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη επισκεφθήκαμε την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου την έκθεση “Θεόφιλος. Ο Τσολιάς της Ζωγραφικής” που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη.
Είχαμε μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση από τον επιμελητή της έκθεσης κ. Τάκη Μαυρωτά.
Ενενήντα έξι πολύτιμα έργα του Θεόφιλου δανεισμένα από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές παρουσιάζουν και αποκαλύπτουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του πολυεπίπεδου ταλέντου του.
Η ζωγραφική του σε όλη σχεδόν την έκτασή της διαπνέεται από τη δύναμη των μύθων της αρχαίας Ελλάδας, το ρωμαϊκό ήθος, την παλληκαριά των ηρώων του 1821 και τις ομορφιές του Ελληνικού τοπίου.
Με τα λίγα γράμματα που γνώριζε συνόδευε τις εικόνες των έργων του με ασύντακτα και ανορθόγραφα επεξηγηματικά κείμενα, επιθυμώντας να επιβεβαιώσει την πρόθεσή του για τη δύναμη των εικόνων του.
Ο Θεόφιλος είναι η παράδοση μιας χώρας και ενός λαού. Η φλογερή του αγάπη για την Ελλάδα τον οδήγησε στην αθώα έκφραση του οραματικού του κόσμου.
Ο παθιασμένος αυτός αυτοδίδακτος ζωγράφος, που τόσο άδικα στην εποχή του ελεεινολογούσαν και περιφρονούσαν, επιθυμούσε να μεταδώσει άμεσα αυτό που αισθανόταν με μια ανεπιτήδευτη ζωγραφική έκφραση, γεμάτη από δύναμη και αίσθηση υπερηφάνειας, με χρώματα καθαρά, διάφανα και τολμηρά.
Η δουλειά του απλώνεται σε όλο τον κόσμο, ίσως γιατί αποτελούσε τον καθρέπτη της ύπαρξής του και την επιθυμία να ξεπεράσει τη μοίρα του ηττημένου.
Και όπως παρατηρεί ο Χρήστος Μποκόρος για τον Θεόφιλο «Κι όσο πιο ψηλά πετάς τόσο πιο μικρό σε βλέπουν οι άλλοι από κάτω. Αυτός άλλα είχε στο νου του. Την πατρίδα του έψαχνε να βρει και να την παραστήσει δοξασμένη και υπερήφανη».
Συνόδευσε η κ. Σοφία Ματσούκα
Φωτογραφίες  Φάνης Ματσούκας