29/09/2020

Επίσκεψη με ξενάγηση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν τους χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας στην πρώτη ξενάγηση μετά τη διακοπή των ξεναγήσεων λόγω πανδημίας.

Στεγασμένη στο εμβληματικό κτήριο του συμπλέγματος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που κτίστηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε σχέδια του διάσημου αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) με ιστορία δύο αιώνων, είναι ο θεματοφύλακας της ελληνικής γραμματείας.

Οδηγός μας στον συναρπαστικό κόσμο της ιστορίας της ο βιβλιοθηκονόμος της ΕΒΕ κύριος Γρηγόρης Χρυσοστομίδης, με τον γλαφυρό λόγο του οποίου ταξιδέψαμε στη σχεδόν δύο αιώνων ιστορία της. Η αρχή έγινε στο Μεσολόγγι το 1824, μεταφέρθηκε στην Αίγινα επί Καποδίστρια, από εκεί στο χαμάμ της Αρχαίας Αγοράς, κατόπιν στη Γοργοεπήκοο, στη συνέχεια στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ, έπειτα στο Βαλλιάνειο και τέλος στο ΚΠΙΣΝ, όπου πλέον λειτουργεί και ως δανειστική βιβλιοθήκη.

Για περισσότερες πληροφορίες, εγγραφή, ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων και περιήγηση στον μαγικό κόσμο των τεκμηρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης δείτε τον ιστότοπο https://www.nlg.gr/

Τίνα Στέα