14/04/2022

Επίσκεψη με ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «John Craxton. Μία ελληνική ψυχή»

Οι Φίλοι είχαμε την τύχη να ξεναγηθούμε στην περιοδική έκθεση έργων ζωγραφικής «John Craxton – a Greek Soul» η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.

Η ξενάγηση προσφέρθηκε από τον επιμελητή της και υπεύθυνο της Συλλογής Craxton, κ. Ian Collins σε άριστα αγγλικά. Ο John Craxton, όπως είπε ο κ. Collins, ελάτρεψε κυριολεκτικώς την Ελλάδα. Γεννήθηκε στην Αγγλία στις 3/10/1922 και απεβίωσε πάλι στην Αγγλία το Νοέμβριο του 2009. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το επέρασε στην Ελλάδα, στην οποία ήλθε για πρώτη φορά το 1948. Συνδέθηκε φιλικώς με τους Νίκο και Barbara Rothchild-Ghika, με τους Patrick και Joan Leigh-Fermor και με άλλους. Έζησε πότε στην Ύδρα με τους Γκίκα, πότε στην Καρδαμύλη με τους Fermor, αλλά κυρίως στα Χανιά της Κρήτης, όπου εγκαταστάθηκε στο ιδιόκτητο σπίτι του. Το ήπιο κλίμα της Ν. Ελλάδας επέδρασε θετικώς στην εύθραυστη υγεία του, έπασχε από λανθάνουσα φυματίωση.

Η ευεξία που αισθανόταν ζώντας στην Ελλάδα, απεικονίσθηκε στα έργα του. Απαθανάτιζε τα πάντα, κινούμενος με τη μοτοσυκλέτα του. Ζωγράφιζε τους ψαράδες, τους κρεοπώλες, τους ανθρώπους που γλεντούσαν τρώγοντας, πίνοντας, τραγουδώντας και χορεύοντας, τις ανέμελες γάτες, τα όμορφα βουνά, τη θάλασσα. Τις περιόδους που για κάποιους λόγους έπρεπε να επιστρέφει στην Αγγλία, ήταν και ασθενής και δυστυχής. Η έκθεση ενθουσιάζει τον Έλληνα θεατή και του δημιουργεί αισιόδοξα συναισθήματα.

Ευχαριστούμε θερμότατα τον κ. Collins για την άψογη και γλαφυρή ξενάγηση και ευγνωμονούμε τον John Craxton που ύμνησε τις ομορφιές της πατρίδας μας.

Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου

Φωτογραφίες: Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου