04/12/2019

Επίσκεψη με ξενάγηση στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη είχανε μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα από την υπεύθυνη της συλλογής κ. Ιωάννα Μωραΐτη.
Ο Ν. Χατζηκυριάκος-Γκίκας ήταν από τους σημαντικότερους ζωγράφους, γλύπτης, χαράκτης, εικονογράφος, συγγραφέας και Ακαδημαϊκός.
Η Πινακοθήκη αποτελεί δωρεά του μεγάλου ζωγράφου στο Μουσείο Μπενάκη και λειτουργεί ως παράρτημα του.
Το Μουσείο, οικία και εργαστήριο του ζωγράφου, είναι αφιερωμένο στον ίδιο αλλά και στους Έλληνες καλλιτέχνες της γενιάς του ΄30.
Από το ισόγειο έως τον τρίτο όροφο εκτίθεται η πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία της Ελλάδας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή, από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη Μικρασιατική καταστροφή, μέχρι τις παραμονές της δικτατορίας του 1967. Εκεί είναι όλοι οι εκπρόσωποι της γενιάς του μεσοπολέμου. Στον τρίτο όροφο εκτίθενται πίνακες, σχέδια, γλυπτά, σκηνικά, χειρόγραφα, φωτογραφίες καθώς και έπιπλα από το σπίτι του στην Ύδρα και την Κριεζώτου. Στους δύο επόμενους ορόφους, οι οποίοι διατηρήθηκαν στην αρχική τους μορφή, βλέπουμε τον προσωπικό κόσμο του καλλιτέχνη, όπως το σαλόνι, το καθιστικό, το ιδιαίτερο γραφείο του πατέρα του και φυσικά το ατελιέ του με όλα τα σύνεργα ζωγραφικής.

Η Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα είναι μια κιβωτός καλλιτεχνικών δημιουργιών, ένα στολίδι στο κέντρο της Αθήνας που αξίζει να το αναδείξουμε.

Τους Φίλους συνόδευε η κ. Σοφία Ματσούκα.

Φωτογραφίες Φάνης Ματσούκας