07/05/2019

Επίσκεψη με ξενάγηση στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστας Κοτσανάς

Την Τρίτη (7/5) οι Φίλοι επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστας Κοτσανάς, «Αρχαία Ελλάδα – Οι Απαρχές των Τεχνολογιών» και «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Παιχνίδια».
Tο Mουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά αναπτύσσεται στους ορόφους ενός ιστορικού αρ νουβό κτιρίου (Πινδάρου 6), το οποίο κάποτε ανήκε στην οικογένεια της βασίλισσας Ασπασίας Μάνου, συζύγου του Αλέξανδρου Α’. Οι Φίλοι , κατανεμημένοι σε δύο ομάδες με τις δύο ξεναγούς, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μια σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού μέσα από την έκθεση «Οι Hi-Tech Εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων», η οποία περιλαμβάνει 100 περίπου επιλεγμένα εκθέματα, από το ρομπότ-υπηρέτρια και τον «κινηματογράφο» του Φίλωνος μέχρι το αυτοκίνητο-κουκλοθέατρο του Ήρωνος, κι από το αυτόματο υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Καθώς και την μόνιμη και ανεξάρτητη έκθεση Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων με 42 πλήρως λειτουργικά, ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα, όπως ο ελικώνας και το σύντονο του Πυθαγόρα, η λύρα του Ερμή, η κιθάρα του Απόλλωνα, η ομηρική φόρμιγγα, η πηκτίς της Σαπφούς, ο ελικών του Πτολεμαίου, η σύριγξ του Πανός, η ύδραυλις του Κτησίβιου, κ.ά.
Αφού ολοκληρώθηκε η εξαιρετική ξενάγηση από τις κυρίες Ισαβέλλα Ντε Βίλλιερς και Ξανθίππη Κοντογιάννη – τις οποίες και ευχαριστούμε θερμά – στο χώρο επιτραπέζιων παιχνιδιών, οι Φίλοι έπαιξαν αρχαία παιχνίδια στρατηγικής και επίδειξης όπως «Η τριάς» και «Το στομάχιο» !
Τους Φίλους συνόδεψε ο Γιώργος Πισιμίσης.