18/10/2022

Επίσκεψη με ξενάγηση στο Ανθρωπολογικό Μουσείο & Εγκληματολογικό Μουσείο του ΕΚΠΑ

Ακόμα δύο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες επισκέψεις του Σωματείου μας έγιναν την προηγούμενη Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022. Στο Ανθρωπολογικό και το Εγκληματολογικό Μουσείο τα οποία ανήκουν στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.
Στο Ανθρωπολογικό Μουσείο μας ξενάγησε ο καθηγητής της ιατρικής, σπηλαιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Μουσείου κος Κώστας Μερδενισιάνος, ο οποίος μας παρουσίασε τις προϊστορικές συλλογές του Μουσείου που αναδεικνύουν την πολιτισμική ανέλιξη του ανθρώπου, κυρίως στον ελλαδικό χώρο. Επίσης μας έδειξε τα εκμαγεία παλαιοανθρωπολογικών ευρημάτων από όλο τον κόσμο. Οι συλλογές αυτές καλύπτουν όλες τος φάσεις της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου και της φυλογενετικής ιστορίας τα τελευταία πέντε εκατομμύρια χρόνια.
Στο εγκληματολογικό Μουσείο μας ξενάγησε ο κος Κωνσταντίνος Μωραΐτης, αναπληρωτής καθηγητής της Δικαστικής ανθρωπολογίας και διευθυντής του Μουσείου. Στο ιδιαίτερο αυτό μουσείο, μας παρουσίασε αντικείμενα και γεγονότα που έχουν σχέση με την Εγκληματολογία και την Ιατροδικαστική στην Ελλάδα του 19ου και 20ου αιώνα. Τα αντικείμενα αυτά, μας έδωσαν αφορμή να θυμηθούμε και να συζητήσουμε ιστορικά θέματα αλλά και κοινωνικά ή γεγονότα βίας που διαδραματίστηκαν στην Ελλάδα. Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι στην είσοδο του Μουσείου υπήρχε η προτομή του ιδρυτή του Μουσείου Ιωάννη Γεωργιάδη από τους σημαντικότερους ιατροδικαστές και τοξικολόγους και ολυμπιονίκη στην ξιφασκία.

Κείμενο: Νίκος Καρράς
Φωτογραφίες: Φάνης Ματσούκας