08/11/2019

Επίσκεψη με ξενάγηση στο Ίδρυμα Γληνού

Ίδρυμα Γληνού – Παρασκευή 8 Νοεμβρίου

Στην κηπούπολη Κυπριάδου βρίσκεται ο ξεχωριστός αυτός χώρος που περισώζει ως ιστορική παρακαταθήκη το ενδιαίτημα του διανοούμενου Δημήτρη Γληνού και του γιου του Ανδρέα Γληνού, διακεκριμένου ερευνητή της ιατρικής.
Ο Δημήτρης Γληνός γεννήθηκε στην Σμύρνη με καταγωγή από το Κόρθι της Άνδρου και σπούδασε στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης, την Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εν συνεχεία στα Πανεπιστήμια της Ιένας και της Λειψίας. Το 1911, επιστρέφοντας στην Αθήνα ίδρυσε μαζί με τον Ίωνα Δραγούμη και την Πηνελόπη Δέλτα τον Εκπαιδευτικό Όμιλο, ενώ τα επόμενα χρόνια πρωτοστάτησε μαζί με τον Μανώλη Τριανταφυλλίδη και τον Αλέξανδρο Δελμούζο στην γλωσσοεκπαιδευτική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με την εισαγωγή της δημοτικής στα σχολεία, την οργάνωση της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο γιος του Ανδρέας Γληνός, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, εν συνεχεία επιβάτης κι αυτός του θρυλικού Ματαρόα βρέθηκε από το Παρίσι στις ΗΠΑ, αρχικά στο Πανεπιστήμιο Harvard και εν συνεχεία σε κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ουάσινγκτον, ενώ αργότερα δίδαξε σε Πανεπιστήμια του Ιράν και της Ινδίας. Το 1978 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου, από όπου αποχώρησε το 1983 για να αφιερωθεί στην σύσταση του Ιδρύματος.
Μας ξενάγησε ο υπεύθυνος των Αρχείων του Ιδρύματος Γληνού, κ.Γεώργιος Μπουμπούς.
Φρύνη Παπαλημναίου.

Φωτογραφίες: Γιώργος Πισιμίσης