23/03/2022

Επίσκεψη με ξενάγηση στο «Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής»

Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής

Την Τετάρτη 23 Μαρτίου οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη επισκεφθήκαμε το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλή και ξεναγηθήκαμε από τον κ. Χρήστο Αναστασίου, υπεύθυνο του Ιστορικού Αρχείου του. Το Ίδρυμα συστάθηκε το 1983, με πρωτοβουλία των κ. Κ. Τσάτσου, Κ. Τρυπάνη και Κ. Σβολόπουλου, με σκοπό να συμβάλει στην πληρέστερη διαφώτιση των ιστορικών γεγονότων, κυρίως από το 1935 έως 1998, σε συνδυασμό με τη συστηματική μελέτη και έρευνα του έργου του Κ. Καραμανλή και την προώθηση της ιδέας της Ενωμένης Ευρώπης.

Στο Ίδρυμα φυλάσσεται ψηφιοποιημένο το προσωπικό αρχείο του Κ. Καραμανλή και άλλων σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων όπως του Παναγή  και Κωνσταντίνου Τσαλδάρη, του Ευάγγελου Αβέρωφ, του Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου, του Αναστάσιου  Κανελλόπουλου, κ.ά. Επίσης φιλοξενεί τη συλλογή του Διονυσίου Φλάμπουρα που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, μεγάλο τμήμα του παράνομου τύπου της Αντίστασης καθώς και σπάνια στοιχεία της περιόδου της δικτατορίας και των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η συλλογή των κειμηλίων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, προσωπικά ενθύμια (παράσημα, μετάλλια, πλακέτες, διπλώματα, βραβεία κ. ά.), τα οποία  συνδέονται με άμεσα κορυφαία γεγονότα της πολιτικής σταδιοδρομίας του Κ. Καραμανλή.

Μέσα από τις αρχειακές αυτές πηγές προβάλλονται ενδιαφέρουσες όσο και κρίσιμες πτυχές της σύγχρονης πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ιστορίας τόσο της Ελλάδας όσο και  της διεθνούς κοινότητας.

Σοφία Ματσούκα
Φωτογραφίες Φάνης Ματσούκας