22/11/2019

Επίσκεψη με ξενάγηση στο Σπήλαιο Κουτούκι στην Παιανία & το Μουσείο Βορρέ

Τη Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, οι Φίλοι επισκεφτήκαμε και ξεναγηθήκαμε στο σπήλαιο Κουτούκι και στο Μουσείο Βορρέ, στην Παιανία Αττικής.
Το σπήλαιο Κουτούκι είναι το μεγαλύτερο γνωστό και από τα ομορφότερα σπήλαια του νομού Αττικής. Βρίσκεται ανατολικά του Υμηττού σε υψόμετρο 510 μέτρα. Η ανακάλυψή του έγινε τυχαία το 1926, όταν ένα κατσίκι έπεσε σε αυτό από τη φυσική του είσοδο.  Είχαμε μια θαυμάσια επιστημονική ξενάγηση από τη Γεωλόγο κα Μιρέλλα Στεργιοπούλου, που μας μίλησε αναλυτικά για την ιστορία και την εξέλιξη των πετρωμάτων.

Στη συνέχεια πήγαμε στο υπέροχο Μουσείο Βορρέ.
Στο κυρίως κτήριο εκτίθενται έργα Ελλήνων καλλιτεχνών. Είναι μια από τις πιο σημαντικές και αντιπροσωπευτικές συλλογές σύγχρονης Ελληνικής τέχνης. Περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα γλυπτών, κατασκευών και ζωγραφικής του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα των Μόραλη, Κανιάρη, Τέτση, Εγγονόπουλου, Βασιλείου, Μυταρά, Τσαρούχη, Κεσσανλή, Γαϊτη, Καρρά, Χρύσας και άλλων.
Περιλαμβάνει ακόμα ένα θαυμάσιο λαογραφικό μουσείο μέσα σε ένα ασυνήθιστο σύμπλεγμα κτηρίων, αυλών και κήπων. Στεγάζει μια συλλογή από αρχαιότητες, κεραμικά, λαϊκά κειμήλια και αντικείμενα της καθημερινής ζωής. Η συλλογή με τα πιάτα είναι μοναδική.
Επίσης στο υπόγειο πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.
Οι κήποι, σχεδόν αποκλειστικά Μεσογειακής χλωρίδας, είναι από τα ωραιότερα μέρη του Μουσείου.
Την εξαιρετική ξενάγηση σε όλους τους χώρους του Μουσείου, μας έκανε ο κος Αναστάσης Βορρές, εγγονός του Ίωνα Βορρέ, ιδρυτή του Μουσείου.
Τους Φίλους συνόδεψε η κ. Σοφία Ματσούκα.Φωτογραφίες Φάνης Ματσούκας.